Moravskoslezští záchranáři získali 15 nových sanitek

19. únor 2020 07:50

Záchranáři tak obměnili téměř čtvrtinu svého vozového parku, se kterým jezdí na pomoc lidem v kraji. Počet výjezdů každoročně roste. I to je důvod, proč se sanitní vozy rychleji opotřebovávají.

Celkem přišla obměna vozového parku na 57 milionů korun, přičemž nejvíce na ní podílel kraj. „Životnost vozidel klesá a zásahů přibývá, takže je to jediná cesta, jak skutečně zajistit dostupnost této služby,“ řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Záchranáři přebírají klíče k novým sanitkám

Už teď přitom kraj připravil soutěž na dalších deset nových sanitek. Na vozy se záchranáři musí na sto procent spolehnout a přitom je řidiči nemohou šetřit.

„Vozidlo najede i dvanáct výjezdů za směnu a je to nejhorší možný provoz, jaký auto může mít. Studené starty, hned rychlá jízda, krátké jízdy – vozidlo se ani nestačí upravit do provozní teploty a už zase stojí,“ vysvětluje ředitel moravskoslezských zdravotnických záchranářů Roman Gřegoř.

Starší vozy přitom stále záchranářům slouží, jen jsou v takzvané rezervě. „Musíme mít určitou zásobu plně vybavených vozů pro případ nějaké hromadnější akce. Jen už nejsou v tom každodenním tvrdém nasazení,“ dodává Gřegoř.

Záchranáři v kraji mají celkem 63 posádek trvale připravených k výjezdu na pomoc lidem v ohrožení života. Jsou druhou největší záchrannou službou v Česku a jednou z nejvytíženějších. Loni vyjeli ke skoro 116 tisícům pacientům.

autor: iha
Spustit audio

Související