Mrazivé počasí vyhání lyžaře ze sjezdovek

Velmi nízké teploty se podepsaly na klesající návštěvnosti v Beskydech, a to téměř ve všech skiareálech. S tím souvisí také mnohem méně vážných úrazů.

Návštěvnost je menší nejen na sjezdovkách, ale také ve volném terénu na hřebenových partiích. Lidé, kteří do hor i přes mrazy vyrazili, jsou pak podle horských záchranářů disciplinovaní.

„V souvislosti s mrazy jsme nezaznamenali žádný problém, jsou to jen běžné úrazy při lyžování. Tím, že lidí je méně, je i ta úrazovost o něco menší,“ potvrdil ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava náčelník beskydské horské služby Radim Pavlica.

Stejně jako v jiných oborech ale mrazy občas působí potíže i horským záchranářům. Někdy se například hned napoprvé nepodaří nastartovat auto. Vážnější problémy ale záchranáři nemají.

„Režim je trošku jiný. Je rozdíl, jestli skútry se pohybují při teplotách kolem minus pěti, deseti a nebo při minus třiceti stupních. Tam už je zapotřebí se o tu techniku trochu více starat, průběžně ji prohřívat, protože kdyby šla z tuhého mrazu do plného nasazení, tak ta technika mnohem více trpí,“ vysvětluje záchranář.

Případným návštěvníkům hor v souvislosti s mrazivým počasím doporučuje sledování předpovědí meteorologů. Solidnímu lyžování ale větší mrazy prý nebrání.

„Mám vyzkoušeno, že do těch minus dvaceti se dá celkem lyžovat. Když je mráz větší, už to lyžování není úplně nejlepší,“ uzavírá Pavlica.

autoři: hup , tif
Spustit audio

Více z pořadu