Sezóna motocyklů začala sérií nehod a smrtelným zraněním

18. duben 2011

Motocyklistická sezóna začala sérií vážných nehod. Sanitky krajských záchranářů vyjížděly jen během neděle k celkem čtyřem kolizím motorkářů. Při nejvážnější z nich motocyklista přišel o život.

K nehodě se smrtelným zraněním došlo v neděli v podvečer u Bystřice na Třinecku. Srazila se tam dvě osobní auta a motocykl. Na místě zasahovaly dvě sanitky rychlé lékařské pomoci i hasiči. Hlavní tah I/11 na Slovensko byl kvůli kolizi až do noci uzavřen.

„Jednatřicetiletý motocyklista skončil po nehodě mimo silnici a nejevil známky života. První pomoc mu před příjezdem záchranářů poskytovaly náhodně přítomné zdravotnice, které zahájily oživovací pokusy,“ popsal mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

V resuscitaci pak za použití přístrojové techniky a léků pokračovala lékařská posádka. Ani po půl hodině se jim však přes veškerou snahu nepodařilo obnovit činnost pacientova srdce a zasahující lékař musel konstatovat jeho smrt.

Hasiči, kteří u nehody zasahovali, patřili k jednotkám, které se úspěšně účastnily také sobotní soutěže ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel v Hlučíně.

„Že u nehody v Bystřici zasahovali skuteční profesionálové svědčí i to, že hasiči stanice Třinec skončili na druhém místě soutěže a hasiči z Jablunkova patřili mezi tři nejlépe hodnocené sboru dobrovolných hasičů včerejšího dne,“ připomněl mluvčí krajských hasičů Petr Faster.

Ještě před tragickou nehodou v Bystřici zasahovali lékaři u tří jiných nehod. Před polednem byla volána posádka rychlé zdravotnické pomoci ke sedmačtyřicetileté ženě, jež havarovala na mopedu v Krnově.

Další dvě nehody se pak staly krátce po sobě. Před šestnáctou hodinou havaroval motocyklista v zatáčce na silnici mezi Rýmařovem a Skřítkem na Bruntálsku. Osmatřicetiletý muž byl po nehodě krátce v bezvědomí, byl ošetřen s poraněním hrudníku, páteře a horní končetiny.

„Jen o deset minut později přijali zdravotničtí operátoři na tísňové lince další volání o havárii motocyklisty, tentokrát v Komorní Lhotce na Frýdecko-Místecku. Po střetu s automobilem došlo ke zranění jednapadesátiletého motocyklisty a jeho spolujezdkyně,“ dodal Humpl.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu