Na Frýdecko-Místecku bude více bohoslužeb. Farnost reaguje na omezení počtu osob

5. říjen 2020 14:01

Bohoslužeb se ode dneška může účastnit maximálně sto lidí. Je to jedno z opatření v nouzovém stavu, které má omezit šíření korovaviru. Například ve Frýdku-Místku proto tamní farnost bude sloužit více mší, aby se věřící mohli v kostele více rozestoupit.

Třeba do místeckého farního kostela svatého Jana a Pavla chodívá na nedělní mše více než 100 lidí, průběh bohoslužeb hodně ovlivní i zákaz sborového zpěvu.

„Takže některé části mše svaté bude zpívat sólo zpěvák s varhany, druhé budou třeba pouze preludované na podbarvení. Ale zpěv jako takový už není ode dneška možný,“ říká místecký děkan Daniel Vícha.

A zpívat ode dneška nemohou ani lidé v lavicích, zpívané pasáže budou jen recitovat.

Nárůst nakažených a opatření hygieniků

Dalších 259 lidí pozitivně testovaných na koronavirus zaznamenala za posledních 24 hodin Krajská hygienická stanice v Ostravě. Největší nárůst je v Ostravě, kde přibylo 112 nových případů. Nejméně nakažených pak přibylo na Bruntálsku.

Hygienici teď doufají, že zafungují přísnější opatření. „Budeme doufat, že ten efekt mimořádných opatření a nouzového stavu bude takový, v jaký všichni doufají. A že čísla budou nižší, protože opravdu nám to narůstá,“ dodává mluvčí krajských hygieniků Aleš Kotrla.

Spustit audio

Související