Na Novojičínsku chybí čistící prostředky a nářadí

28. červen 2009
Zprávy , Zprávy

Práce na odklízení následků ničivé povodně na Novojičínsku pokračovaly i v noci. Pomáhají dobrovolníci i vojáci. Lidé tady potřebují především materiálně technické vybavení a na druhé straně klid pro svou práci. Ten ale začínají narušovat turisté, kteří se na katastrofu přijíždějí podívat.

"Žádáme všechny, aby do postižených oblastí zbytečně nejezdili a nedocházelo k provozování takzvané povodňové turistiky, ztěžuje to záchranné práce," upozorňuje starosta Nového Jičína Ivan Týle. "Zároveň potřebujeme technické vybavení, to znamená lopaty, krumpáče, sekery a vysoušeče," dodal.

V podobném duchu hovoří také starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček. V oblasti je nedostatek čistících a dezinfekčních prostředků, vysoušečů a především stavebního odklízecího nářadí. "Určitě bychom uvítali lopaty, alespoň v počtu takových 30 kusů. Z oblečení maximálně jen to základní jako ponožky nebo spodní prádlo," upřesnil Machýček.

Postižená oblast potřebuje především čistící hygienické a dezinfekční prostředky. Přijímají se na kontaktních místech, která jsou zřízena v Bludovicích, v mateřské škole v části Žilina a také na městském úřadě v Novém Jičíně na Masarykově náměstí. Odtud poputuje materiál také do okolních obcí. Kontaktní číslo je 603 889 307.

autoři: Artur Kubica , tif
Spustit audio