Na Novojičínsku po téměř roce oprav zprovoznili důležitý most

4. květen 2010
Zprávy , Zprávy

V Závišicích na Novojičínsku se ode dneška jezdí po opraveném mostě přes potok Sedlnici. Poškodila ho vloni v létě povodeň a potřeboval celkovou rekonstrukci. Chybějící důležitá spojnice téměř rok komplikovala dopravu v obci.

Dokončení stavby zbrzdila tuhá zima. Původně bylo zprovoznění mostu naplánováno na začátek února letošního roku. Dnešním otevřením přemostění přes Sedlnici se ulevilo řidičům, ale také místním občanům.

„Jsme velmi rádi, že už to nemusíme tak daleko obcházet. Konečně jsme se dočkali po těch povodních. Teď by ještě měli opravit ty chodníky, je to všechno popraskané,“ říká jeden z místních.

Rekonstrukce mostu byla potřeba, jeho stav byl havarijní už před červnovou povodní. „Most, který tam byl, byl údajně koncem 50. let vystavěn jako provizorní a stál tam doteď. Byl poškozený natolik, že už byl podepřený výdřevou, aby se nezřítil,“ upřesňuje starosta Závišic Zdeněk Vajda.

Financování mostu bylo zahrnuto do programu obnovy majetku postiženého živelnou pohromou. Jeho správcem je ministerstvo pro místní rozvoj.

„Celkové náklady stavby činí 12,4 milionů korun. Část podílu kraje byla hrazena z pojistného plnění za škody na nemovitém majetku kraje v odvětví dopravy v souvislosti s povodněmi,“ potvrdila mluvčí Krajského úřadu v Ostravě Šárka Vlčková.

Po loňské opravě jedné z nejzničenějších silnic v Moravskoslezském kraji, spojky Sedlnic a Závišic, tak díky opravenému mostu a na něm nově zbudovanému chodníku jde o další krok ke zvýšení bezpečnosti dopravy v obci.

autor: Petr Havránek
Spustit audio