Na Opavsku se dokončují hráze proti záplavám za 100 milionů korun

24. květen 2021 14:54

Konec pravidelným, téměř každoročním záplavám. Obyvatelé Holasovic na Opavsku čekají na dokončení velkých protipovodňových hrází za 100 milionů korun. Na řece Opavě je to zatím jedno z mála opatření proti velké vodě. A souvisí to s plánovanou stavbou přehrady na Bruntálsku.

Voda se tady v táhlém oblouku vylévá často a poničila mnoho domů. „Tento dům je tady od roku 2000. Původní dům smetla voda v roce 1997,“ popisuje zkušenosti jeden z obyvatel Holasovic, který bydlí přímo u řeky. „Ale hlavně, že ty nové hráze velké vodě zabrání,“ dodává.

Cedule na jedné z budov tady ukazuje, jak vysoko vystoupala hladina řeky Opavy v roce 1997. Teď už ale bagry dokončují poslední úpravy nové hráze obkládané kamením dlouhé 1,5 kilometru.

Podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové budou tyto hráze součástí nově vznikajícího protipovodňového systému, který tady na řece Opavě chyběl. Včetně plánované přehrady Nové Heřminovy na Bruntálsku.

„Tato protipovodňová opatření budou fungovat společně. Stejně tak v roce 2018 byla vybudována suchá nádrž Loděnice, která vlastně na holasovické hráze navazuje,“ upřesňuje Vlčková.

Lidé hlavně v okolí hráze oceňují, že val bude zelený, zatravněný i se stezkou na vrcholu. Hotovo by mělo být na konci léta.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související