Na ostravské jeviště se po 88 letech vrací opera Andrea Chénier

18. červen 2015

Velká láska na pozadí Velké francouzské revoluce. Takové téma přináší na ostravská jeviště opera Národního divadla moravskoslezského. Po více než 80 letech totiž znovu nastudovala nejslavnější dílo skladatele Umberta Giordana Andrea Chénier. Klenot italského verismu má premiéru dnes na scéně Divadla Antonína Dvořáka a v jedné z hlavních rolí se představí i první dáma české opery Eva Urbanová.

Titulní postava Andrey Chéniera vychází ze skutečné historické postavy francouzského básníka, který byl považován za jednoho z předchůdců romantického směru. V závěru Velké francouzské revoluce ho tribunál odsoudil k trestu smrti gilotinou.

Na ostravská jeviště jeho příběh převádí režisér Ivan Krejčí, který si k opeře odskočil z postu uměleckého šéfa Komorní scény Aréna.

„Je tam krásný příběh Chéniera. Je to básník, který na začátku horoval pro revoluci a pak ho ta revoluce smetla. Je to to okřídlené heslo, že revoluce požírá své děti, a tady se to děje doslova. A ještě je to s láskou, takže je to krásné,“ říká Krejčí.

Libretista Luigi Illica totiž životní příběh André Cheniéra doplnil ještě o milostný trojúhelník. V opeře mu tak do života vstupuje mladá šlechtična Maddalena a její obdivovatel a jeden z vůdců revoluce Gerard.

„Mě se na tom líbilo, že ta láska je v téhle inscenaci zvláštní, protože oni se skoro neznají, ale v tlaku té doby mnohem rychleji k sobě přimknou, mnohem rychleji jejich životy končí a je to taková láska v té ďábelské době. Vlastně se vidí dvakrát v životě a už jdou spolu na popraviště,“ dodává režisér.

Velké pěvecké příležitosti

Opera nabízí tři velké pěvecké příležitosti. Titulní roli v Ostravě ztvární italský tenorista Gianluca Zampieri a jako Gérard se představí domácí Jakub Kettner. V roli Maddaleny se budou střídat tři vynikající sopranistky. Vedle Olgy Romanko to bude Eva Dřízgová-Jirušová a také Eva Urbanová, pro kterou má nová role zvláštní význam.

03275507.jpeg

„Maddalena z opery Andrea Chénier, to je můj poslední sopránový italský splněný sen. Pro mne je to velice emotivní příběh a musím říct, že neskutečně krásná hudba,“ říká Urbanová.

Ve světě patří opera Andrea Chénier k velmi oblíbeným titulům. Senzaci ale poprvé vzbudila už na konci 19. století, kdy měla premiéru v La Scale. Na svou dobu byla totiž velmi současná. V Ostravě má premiéru dnes od 18:30 v Divadle Antonína Dvořáka.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio