Na Ostravsku přibývá bytů pro seniory. Pro své obyvatele je staví samy obce

27. březen 2019

Vesnice stále častěji staví byty pro seniory. Život v domcích už je pro ně příliš náročný, ale přejí si zůstat ve svém rodišti. Na velký zájem o byty musela reagovat třeba ostravská Stará Bělá. Vesnický obvod opravil dům v centru, kde vznikla dvacítka menších bytů pro seniory.

„Máme tady krásnou koupelnu, jsem nadmíru spokojená,“ pochvaluje si nové bydlení Marie Skleničková. Pětaosmdesátiletá paní se pohybuje už jen s pomocí berlí nebo chodítka. Život v rodinném domku by už byl pro ni příliš obtížný. „Teď už bych nemohla obstarávat všechno kolem sebe. To už bych vůbec nezvládla,“ dodává.

Zájem o takové seniorské bydlení na vesnici byl mezi místními důchodci obrovský. „Mladí lidé opouštějí Ostravu, stěhují se za prací a staří lidé zůstávají na tom baráku sami. Mají problémy s pokrytím nákladů, domy jsou staré třeba 50 let a to už do toho potřebujete dávat tak sto tisíc ročně. Takže ti lidé na to nemají. A samozřejmě to pouto k té vesnici je obrovské. Takže i toto bylo obsazeno prakticky za týden,“ potvrzuje starosta Staré Bělé Mojmír Krejčíček (nez.).

Stejnou zkušenost mají v sousední Polance nad Odrou. Tam chtějí seniorské bydlení postavit z bývalé radnice. „Ten tlak zůstat je velký a ti lidé po tom celém životě v Polance jdou do těch menších bytů, aby tady mohli v klidu dožít,“ říká starosta Pavel Bochnia (nez.). Náklady odhaduje radnice na 26 miliónů korun a čeká na státní dotaci.

autor: ada
Spustit audio

Související