Na Ostravsku přibývá pokusů o podvod na osamělých seniorech

22. březen 2019

Policii stále častěji zaměstnávají falešní vnuci. Ti volají osamělým seniorům, vydávají se za příbuzné a snaží se z nich vylákat peníze. Případů je mnohem více než v loňském roce.

V bytě seniora zazvoní telefon a na druhé straně se ozve údajný vnuk. Má prý finanční problémy a potřebuje okamžitě půjčit peníze. Přesně tak se odehrávají stále častější podvody zaměřené hlavně na osamělé starší lidi. Takzvanou legendu „VNUK“ řeší policie v celé republice a v poslední době zvláště v polském pohraničí.

„My máme telefon pevnou linku, tak jsem to vzal já. Ozvalo se: Nazdar, dědo, jak se máš? a ty řeči a jsi sám... Nepoznal jsem, o koho jde,“ popisuje pan Josef z Havířova svou nedávnou zkušenost. Ten, kdo se vydával za jeho vnuka, zavolal za chvíli znova: „Mám, dědo, problém se svou bankou. Jsem tady s právníkem, potřebuji půjčit 400 tisíc.“ Tentokrát ale podvod nevyšel. Pan Josef nenaletěl a případ už řeší policie.

Letos je to v Moravskoslezském kraji jeden z už 16 pokusů o podvod. Výrazně více, než ve stejné době loni, potvrdil kriminalista Radim Wita. Některé stopy vedou do Polska. „V jednom případě byly peníze odváženy na území Polské republiky, tak prověřujeme i možnou souvislost s tím, že by pachatelé mohli pocházet z Polska,“ naznačil kriminalista.

Scénář je podle něj pokaždé víceméně stejný. Opakované telefonáty, vysvětlování, že si pro peníze přijde známý nebo třeba taxikář, a sugestivní ujišťování, že údajný vnuk půjčit nutně potřebuje. „Průběžně kontrolují na telefonu, aby zjistili, jestli ten senior netelefonuje s někým jiným, nebo v tom bytě se seniorem není ještě další osoba,“ dodává Wita.

Nevolat na policii ze stejného telefonu

A právě s tím souvisí podle kriminalistů důležité doporučení. Senioři by neměli okamžitě volat na policii ze stejného telefonu, na které předtím volal pachatel. Obsazená linka je totiž pro ně podezřelá a stáhnou se.

Zároveň ale a nejen v Moravskoslezském kraji začíná podle policie fungovat osvěta. Dokazuje to, například na Ostravsku, zatím jen jeden dokonaný podvod na Ostravsku v tomto roce.

autor: mrk
Spustit audio

Související