Na ostravských úřadech se tvoří fronty na pasy a občanské průkazy

14. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Hněv, vztek a nervozita - takové pocity cloumají lidmi, kteří v těchto dnech stojí dlouhé fronty na nové pasy a občanské průkazy. V Ostravě je nejhorší situace na úřadě jižního obvodu a v městské části Poruba. Tam v průměru denně přijdou čtyři stovky lidí.

Je krátce před jednou hodinou a před budovou porubské radnice už stojí asi dvacítka lidí. Čekají, až se dveře úřadu po polední přestávce otevřou. Z hloučku jsou slyšet nadávky typu opět stojíme jako kdysi frontu na banány. Rudolící muž středního věku si servítky na adresu úředníků rozhodně nebral: "Za moje daně se dobře stojí."

Tajemník porubské radnice Václav Bukovský se brání. Zvýšili počet pracovnic za přepážkami. Víc už podle něj udělat nemohou. "Zvýšili jsme počet zaměstnanců o jednu pracovnici, byl obrovský nárůst žádostí o občanské průkazy a o pasy. Přesto jsou období, kdy vznikají fronty. Je to většinou po ukončení pracovní doby většiny lidí, to znamená po té třetí hodině. Jsou také delší čekací doby na vyřízení."

doklady

Noční můrou pro úřednice jsou zoufalí občané, kteří doběhnou na radnici s hrůzou v očích. Zaplatili si dovolenou tzv. last minut a potřebují pas okamžitě. Takové posílají do centra města, kde jim pas vyřídí. Tamní úřednice Českému rozhlasu Ostrava potvrdila, že u nich velké fronty nejsou.

Zato na chodbách porubské radnice si lidé ve špičku vystojí i hodinovou frontu. "Mohlo by to jít rychleji. Dvě přepážky je podle mne málo," míní jedna z čekatelek na nový doklad.

Tajemník porubské radnice Václav Bukovský zatím neuvažuje o rozšíření úředních hodin nebo zrušení polední přestávky. "Ty ženy jsou tady až do pěti hodin a potom mají samozřejmě ještě další agendu, která je s tou prací spojená, takže odcházejí až kolem šesté hodiny," brání úřednice Bukovský.

Porubská radnice však do budoucna chce zmodernizovat celý přepážkový systém. Měl by fungovat jako v bance - elektronicky. Člověk dostane pořadové číslo, které se objeví na velkém displeji a nemusí stát ve vydýchané chodbě. Může si odskočit ven před radnici na čerstvý vzduch, aby nabral další síly s úředním šimlem.

autor: ada
Spustit audio