Na otevření škol 25. května se v kraji chystají i malotřídky

15. květen 2020 15:36

Jak rozestavit lavice, kam umístit dezinfekci a co s režimem o přestávkách. Tyto otázky teď řeší nejen velké školy, ale i ty nejmenší. Malotřídky mají sice výhodu nízkého počtu dětí, zároveň tam ale není mnoho učitelů. Byli jsme se podívat, jak je na otevření 25. května připravená například nejmenší škola v Opavě. Má dohromady 40 žáků.

Tady v malotřídce v Opavě-Vávrovicích se chystá a těší i jedna z učitelek mateřské školy. Právě se školkou to bude složitější, malý prostor se více oddělit nedá. Roušky a další věci už jsou ale připravené, ukazuje na spoustu hromádek ředitel školy Pavel Gregor. A ve třídách je také nachystané, co bude potřeba.

Čtěte také

„Rozestupy jsou dodrženy téměř každý den při běžné výuce. Rozmístíme lavice a žák bude mít ten komfort, že bude v lavici sám. Podle našeho průzkumu přijdou asi dvě třetiny dětí, třetina bude na distančním vzdělávání. Víceméně si na to navykli a není důvod to na těch několik týdnů měnit,“ dodává ředitel.

Až to všechno vypukne, budou děti rozdělení do tří skupin s vlastním rozvrhem. Časově posunutým. „Budou do školy nastupovat s patnáctiminutovými odstupy. Celá organizace dne je posunuta tak, že se skupiny nepotkají,“ vysvětluje ředitel školy.

Nejpozději v pondělí chce mít kompletní seznam žáků, kteří 25. května opravdu přijdou. Kdo se přihlásit nestihne, zůstane doma. Škola tím chce včas vyřešit mimo jiné i to, aby bylo jasné, kolika dětem se učitelé budou věnovat i v dalších týdnech na dálku. Zvládnout se to všechno i v miniaturní čtyřčlenné sborovně prý dá.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související