Na policejních služebnách v kraji skončilo přes 500 zbraní

3. srpen 2009

Dvacítka zakázaných zbraní skončila v rukách moravskoslezských policistů. Byly mezi nimi i samopaly, kulomety nebo děla. Taková je bilance takzvané zbraňové amnestie v našem regionu. Lidé mohli odevzdávat zbraně, na které neměli potřebné povolení, aniž by jim za to hrozil nějaký postih, na policejních služebnách od února do konce července.

Takto se ke strážcům zákona dostalo více než 500 zbraní a lidé nejvíce chodili v posledních dnech. "Žijeme v České republice a tudíž jsme zvyklí na to, že český občan využije čas do poslední chvíle," říká s úsměvem policista Pavel Tileček.

Nejvíce zbraní odevzdali lidé na Opavsku, kde mají stále ještě na půdách a po sklepech schované často historické skvosty z druhé světové války. Dva takové unikáty chtějí původní majitelé dát do muzea. Jako například muž z Opavska, který policii odevzdal dvousetkilogramovou hlaveň děla.

"Je to úsměvné, když někdo přitáhne v rámci amnestie hlaveň nebo část hlavně, protože přece jenom má to nějakou hmotnost, je to nějaký kus železa. Pokud ten člověk to donese v dobré víře, je to pro nás pozitivní. My natypujeme, o co se vlastně jedná. Pokud to ten člověk chce věnovat nějakému muzeu, je to v podstatě šlechetné," dodává kriminalistický expert Ivo Muček.

Policie zbraňovou amnestii vyhlásila už potřetí. Ta letošní byla nejúspěšnější. "Myslím si, že policie udělala maximum, provedla velkou informovanost pro občany, že bylo vysvětleno, čeho se ta amnestie týká, jakým způsobem bude probíhat. Díky tomu získali občané důvěru v policii a proto došlo k takovému nárůstu odevzdaných nelegálně držených zbraní, tak aby se mohly do budoucna zlegalizovat," potvrzuje policista Pavel Tileček.

Experti detailně prozkoumali každou zbraň. Ani jedna z nich nebyla použita k trestnému činu.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu