Na přestavbu hotelového domu Jindřich v centru Ostravy vznikl nový plán

13. květen 2019 09:50

Stavební povolení na přestavbu Hotelového domu Jindřich už má jeho majitel společnost Asental Group. Z rozsáhlého komplexu, který teď chátrá, chce udělat byty, kanceláře nebo obchody. V současnosti shání klíčového nájemce. Bez něho stavební práce nezahájí.

Budovy jsou prázdné už 11 let, tehdy měly jít k zemi a bývalý vlastník tam chtěl postavit mrakodrapy. Teď Jindřich patří firmě Asental Group a ta už má na opravy stavební povolení. Tak velké změny nechystá.

„Plánujeme zbourat pouze část objektu, kde se v minulosti nacházela restaurace, a část zadního provozního traktu, kde dříve byla tělocvična. Vše ostatní projde totální rekonstrukcí. V multifunkčním objektu jsou projektovány kanceláře, dále téměř 40 bytů a v přízemí bude prostor pro obchodní jednotky,“ říká mluvčí společnosti Asental Group Tomáš Neščák.

Kdy ale rekonstrukce začne, to není jasné. Firma se do ní nepustí dřív, než bude mít zajištěného klíčového nájemce kanceláří. A to zatím nemá.

Vyřešit také musí, co bude dál s tamní dominantou – těžní věží. Ta je památkově chráněná a navíc s veškerými pracemi bude muset souhlasit státní podnik Diamo.

„Budoucí využití jámové budovy s těžní věží je sice obtížnější, ale není technicky vyloučeno. Bude záležet na záměru investora, podle toho se pak stanoví bezpečnostní opatření na ochranu obyvatel i majetku,“ vysvětluje mluvčí Diama Jana Dronská.

Kdysi existovaly plány, že z věže bude třeba kavárna. Každopádně je připomínkou hornické minulosti města.

Jak to vidí místní lidé:

„Tím, že je to i na očích, je to důležitý bod. I tím, že je to spojeno s tím bývalým dolem, má potenciál. Je velká škoda, že se s tím nepracuje,“ myslí si paní Markéta, maminka na mateřské dovolené.

Stav hotelového domu trápí i osmdesátníka Rostislava, který bydlí hned vedle. „Byla tam kavárna, restaurace, hotelové ubytování. Měl jsem tam ubytované návštěvníky, fungovalo to perfektně. Pak tam byly firmy, měl jsem tam známé, taky to bylo užitečné,“ vzpomíná pan Rostislav.

autor: pdu
Spustit audio

Související