Na psychózy jdou v Opavě pomocí LVS – léčebné výchovy k soběstačnosti. Pacientům dodává sebejistotu

18. únor 2017
Dobré odpoledne

Psychóza je závažným duševním stavem. Například v Psychiatrické nemocnici v Opavě je mnoho pacientů s touto diagnózou. Zajímalo nás, jak se vlastně léčí poruchy vnímání reality a jak se dá pacientům pomoci vrátit se do normálního světa. Je to kupodivu velice jednoduché.

Je to opravdu zvláštní místo uprostřed psychiatrické nemocnice. Vypadá totiž úplně jako byt. S kuchyní, jídelnou, pohovkou a koupelnou. I takto se léčí, takzvanou sociální rehabilitací.

„Můj problém spočíval v tom, že jsem prodělal v minulosti onemocnění, kterému se říká paranoidní schizofrenie. Teď opakovaným pobytem jsem se tady dostal z důvodu úzkostí, depresí a poruchou spánku,“ říká jeden z pacientů, který se právě tady učí spoustu věcí úplně znova.


Za vysokou zdí
Každou sobotu po 14. hodině vás zveme na krátkou návštěvu Psychiatrické nemocnice v Opavě. Procházíme jedno oddělení za druhým a díky příběhům pacientů si můžeme odpovědět na otázku, jak se vlastně léčí nemocná lidská psychika.

Jeho diagnóza mu totiž vzala schopnost orientovat se v každodenních věcech a rozhodovat o nich.

Psychóza změnila život i tomuto muži. Dobře ví, jak to vypadá na samotném dně. „Ztrácel jsem kontakt s rodinou, ztrácel jsem kontakt v podstatě sám se sebou. Ocitl jsem se na ulici, neměl jsem co jíst, neměl jsem kde spát a začal jsem pít alkohol, vynechávat léky a můj stav se zhoršoval, zhoršoval a zhoršoval,“ popisuje.

Oba dva se dostali do zvláštního nemocničního bytu. Vládne tady Helena Petrová. Pacienty učí hospodařit, plánovat. Každý má za úkol něco nakoupit v hypermarketu – cílem je, aby věděli, co chtějí koupit a proč to chtějí koupit.

„Protože oni přijdou, jsou izolováni. Ta nemoc je takový obraz toho, že se izolují od okolního světa. A tím, že nic nedělají, snažíme se je tady to učit,“ vysvětluje Petrová.

Říká se tomu LVS – léčebná výchova k soběstačnosti. Taková opravdová intenzivní škola praktického života. Na pacientech je vidět, jak jsou rádi, když mohou říci, že se tady něco naučili.

Psychiatrická nemocnice v Opavě. Tady vzniká náš seriál

Takže nejenom léky mohou být cestou z labyrintu psychózy. Řešením porušeného vnímání reality, chování a prožívání. Toto nenápadné místo v psychiatrické nemocnici dává pacientům zdánlivou drobnost, bez které se dá těžko žít a fungovat. Totiž sebejistotu.

autor: mrk
Spustit audio