Na severu Moravy a ve Slezsku přibylo pacientů s průjmy

23. srpen 2009
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji přibývají pacienti s průjmovým onemocněním. Důvodem je teplé počasí a některé tepelně špatně zpracované potraviny. Lékaři evidovali v červenci na 800 případů salmonelózy a kampylobakteriózy, což je o přibližně 20 procent více oproti předchozímu měsíci.

Salmonelóza a kampylobakterióza se výrazně neliší. Provázejí je kromě průjmu také bolesti břicha, zvracení a teploty. Mohou skončit dehydratací, proto bychom v horku měli pamatovat na výběr potravin. Hlavně nesmíme zapomínat na drůbeží maso.

"Nejčastějším zdrojem obou dvou onemocnění je drůbež. U kampylobakteriózy převážně drůbeží maso, u salmonel jsou to i vajíčka a vaječné výrobky. Ten výrobek třeba neprochází až tak řádným tepelným zpracováním, což je nebezpečí zejména u domácky připravovaných různých krémů, majonéz a podobně," upozorňuje ostravská lékařka Pavla Svrčinová.

Lidé se často nakazí při grilování, často ale také doma při špatné manipulaci s drůbežím masem. "Je třeba s tím manipulovat tak, abychom plochy, na kterých pracujeme, co nejlépe umyli, než na nich začneme dělat něco jiného," dodává Josef Matuška z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

K epidemii průjmových onemocnění ale zatím v Moravskoslezském kraji nedošlo.

autor: Ivan Sekanina