Na Slovensko a zpět do 48 hodin: Lidé vyrazili pro psa i do banky

27. květen 2020

Pro pejska do Levice, do banky v Žilině či na jednání do Humenného. Lidé z Ostravska využili otevření hranic a vyrazili přes přechod v Mostech u Jablunkova na Slovensko. I když důvody měli různé, všichni se radovali, že mohou po tak dlouhé době vycestovat. Někteří to dokonce přirovnávali k překročení hranic v době totalitního režimu.

Uvolnění uvítala i česko-slovenská rodina Aleše Fukse. S babičkou a dědou z Piešťan se jeho děti setkávaly na parkovišti mezi hranicemi na takzvaném území nikoho. „Nejprve jsme se snažili zajistit možnost setkání s příbuznými ze Slovenska oficiálně. Slovenská strana ale odmítla se tímto zabývat,“ řekl Fuks. Dodal, že pro ně to bylo zvlášť důležité, protože starší dcera je vážně nemocná a kontakt s prarodiči jí chyběl. Pochopení našli u policistů na hranici. „Využívali jsme opakovaně parkoviště mezi českou a slovenskou kontrolou. Na území nikoho jsme nikomu nevadili,“ vysvětlil.

Čtěte také

Takto se s příbuznými během uzavření hranice setkala rodina šestkrát. To se od dnešního dne změnilo a i když na omezenou dobu, mohou se rodiny navštěvovat. „Je to super. Plánujeme, že k nám přijedou už o víkendu. Moc se těšíme,“ svěřil se. Dodal, že časové omezení nebude překážkou. „Asi přijedou brzy ráno a odjedou druhý den večer, aby měli jistotu, že se včas vrátí,“ doplnil.

Otevření hranice dnes využila i Ivana z Ostravy. S přítelem vyrazila do Levice pro psa. Štěně mopse měli zamluvené nějakou dobu, vyzvednout si jej ale nemohli. „Jedeme do Levice a určitě se stihneme vrátit,“ řekla.

V kratší koloně společně s nimi dopoledne v Mostech u Jablunkova stál i dvaasedmdesátiletý důchodce Marcel. Narodil se na Slovensku, žije v Ostravě. „Jedu do Žiliny do banky. Musím si tam domluvit, aby mi posílali důchod do Česka,“ řekl. V době uzavření hranic se ke svým penězům dostával komplikovaně přes kamaráda, který na Slovensko mohl jezdit. Ten mu je vybral a přivezl.

Na jednání s obchodním partnerem dnes vyrazil i podnikatel Tomáš Velecký. „Jedu do Humenného, takže doufám, že se stihnu včas vrátit,“ řekl ČTK. Dodal, že dosud kontakt s obchodními partnery udržoval hlavně přes telefon.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.