Na travnaté ploše náměstí E. Beneše lidé vyšlapali jednu z největších zkratek v Ostravě

12. květen 2016
Zprávy , Zprávy

Trávník na náměstí Edvarda Beneše v Ostravě proťala zkratka. Lidé si tudy začali krátit cestu po otevření obchodního centra Nová Karolina. Z úzké pěšiny už vyšlapali pět metrů širokou hliněnou cestu. Město ji před pár dny vysypalo jemným štěrkem, další úpravy se ale čekat nedají. Pozemek je totiž předmětem sporu Ostravy s bývalým vlastníkem komplexu Ostravica-Textilia.

Zkratka symbolizuje odliv lidí z historického centra do Nové Karoliny. V souvislosti s rekonstrukcí Nádražní ulice a zrušením tramvajové zastávky Elektra je teď ještě frekventovanější než dříve.

„Ostrava je teď celkem mrtvá, většinou lidé chodí na tu Karolinu, tak by asi bylo dobré udělat chodník,“ říká Jana Šimečková. Stejně to vidí také Jan Kosť: „Lidé utíkají na Karolinu nejkratší cestou. Mělo by se to zabetonovat.“

Kolem sousoší horníků teď chodí i lidé, kteří nemají ve zvyku šlapat po trávě. „Rozšiřuje se to. A vidím, že teď už je tady štěrk. Je to takové pololegální, ale není tady co zhoršit, je to tady škaredé. Ten prostor tady se mi celkově nelíbí,“ říká například Tomáš Fabík.

Podobný názor má také asi šedesátiletý pan Jiří. „Mám pocit, že je to legalizovaná zkratka. Chápu to jako přístupovou cestu na nejbližší tramvajovou zastávku. Mám názor takový, že by se to tady mělo z gruntu předělat. Ten stav je pro Ostravu ostuda,“ míní.

Čeká se na soud

Město teď nemůže s pozemkem nic dělat. Roku 2008 ho prodalo i s přiléhajícím komplexem budov Ostravica-Textilia firmě Amádeus Real, která tam chtěla stavět. Později ale odstoupila od smlouvy a viní z toho město. K soudu míří její žaloba o půldruhé miliardy korun kvůli údajně zmařené investici. Magistrát to ale odmítá.

„Oni za ty pozemky zaplatili pouze část a odstoupili od smlouvy. My tvrdíme, že neplatně. Nicméně kdybychom na těch pozemcích teď něco začali vykonávat, vlastně bychom potvrdili, že s jejich vlastnictvím nepočítáme. Má to samozřejmě vliv na to, jak by se na ten spor nahlíželo, jaký by mohl být jeho výsledek,“ vysvětluje ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Co bude s touto plochou dál, vyplyne z výsledku procesu, který začne příští týden.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio