Na Třinecku má stát fotovoltaická elektrárna, místním se to nelíbí

11. květen 2023 14:03

Lidé ve Vendryni na Třinecku odmítají, aby tamní pole zakryly solární panely. Chystaná soukromá fotovoltaická elektrárna má zabrat přes 50 hektarů zemědělské půdy. Tamní obyvatelé proti tomu sepsali petici. Podepsaly ji skoro 4000 lidí.

Stojíme na rozestavěné cyklostezce a po levé i pravé straně je kus zeleného pole. „Nacházíme se v místech, kde je záměr vzniku fotovoltaické elektrárny na 50 hektarech zemědělské půdy,“ ukazuje starosta Vendryně Raimund Sikora (SNK) místo, kde má stát zhruba 86 tisíc solárních panelů.

Tak velká elektrárna by podle něj měla stát někde jinde. „Doly oblasti Karvinska, eventuálně brownfieldy nebo nějaké staré areály, střechy velkých budov, hal a podobně,“ myslí si starosta Raimund Sikora.

Čtěte také

Pole vlastní soukromí zemědělci. Pozemky nabídli investorovi v době, kdy jejich firmě hrozil krach. „Po nějakých neúspěšných žádostech o dotace, abychom nějak revitalizovali celou společnost, jsme prostě dospěli k názoru, že tohle byl poslední krok, který by mohl zachránit naši společnost,“ říká jeden z majitelů Gustav Pilch s tím, že firmu nakonec stejně museli prodat a propustit asi 50 zaměstnanců. Zůstaly jen pozemky.

Panely mají být na polích 30 let. Samotné půdě to podle zemědělce neuškodí. „Nebude ošetřována chemicky, nebude docházet k žádnému zvětrávání, protože nebude obdělávána. Takže ta půda si v podstatě odpočine,“ vysvětluje Gustav Pich.

Nelibost místních majitelé vnímají. A s investorem jednají i o možném odstoupení od smlouvy. Za to jim ale hrozí penále.

Elektrárnu chce stavět firma 8M group. Podle zástupce společnosti Jana Selepa je vše teprve v začátcích. „Chtěl bych trošku zmírnit ta očekávání. Je pravda, že jsme do toho už investovali nějaké peníze, ale jen plánujeme a snažíme se otevřít diskuzi o projektu,“ říká Selep.

Firma podle Selepa bude jednat s místními lidmi i zástupci obce. Řízení o posouzení  vlivu na životní prostředí na krajském úřadě už ale začalo. O tom, jestli se na zemědělské půdě elektrárna může postavit, rozhodne ministerstvo zemědělství.

Spustit audio

Související