Na věž Nové radnice má náskok 30 metrů a místní jí přezdívají Ostravský Petřín

13. květen 2015

Víte, odkud je nejlepší výhled na Ostravu? Pro některé to je vrchol věže Nové radnice, pro jiné zbrusu nová nástavba vysoké pece v Dolní oblasti Vítkovice. Obě místa mají své kouzlo, ale jedno je jisté - rozhledně v Ostravě-Hošťálkovicích nesahají doslova ani po patu.

Krásný výhled na Ostravu se otevírá z asi šest metrů vysoké rozhledny v Ostravě-Hošťálkovicích. Především Třebovice, Zábřeh nebo Porubu tady budete mít jako na dlani. Dobře je vidět i halda Ema. A v jasné dny se na horizontu rýsuje pohoří Beskyd.

„Šli jsme si zaběhat a viděli jsme rozhlednu. Lysá hora je fajně vidět,“ pochvaluje si Michal, který se na rozhledně zastavil s Terezou. „Mi se líbí všechno, co se týče výhledu. Je vidět hory i do okolí se člověk podívá,“ dodává Tereza.

Rozhledna stojí ve výšce 320 metrů nad mořem, je tedy výše než třeba Nová radnice. Měla původně stát na haldě Terezie ve Slezské Ostravě. Od projektu se ale nakonec ustoupilo, protože při opakovaném průzkumu vyšlo najevo, že vysoké stromy na haldě by vyhlídce bránily. V úvahu nepřipadala ani zamýšlená sousední halda Ema, která prohořívá.

Hned u rozhledny jsou dva dřevěné kryté altány, ve kterých se dá posedět nebo si odpočinout. „Místo bylo oblíbené i předtím, než tam rozhledna stála. Pěkné jsou nedaleké velké sady a cesta vede dolů krajinou až k řece,“ říká starosta Hošťálkovic Jaroslav Klučka.

U hošťálkovické vyhlídkové věže je také panoramatická tabule, na které jsou zachyceny veškeré zajímavosti, které můžete vidět z vrcholu.

„My jsme tady vlastně nejvyšší bod, proto tady byl kdysi postaven i televizní vysílač. Ostravu máme pod sebou. V devadesátých letech v době povodní, když byla voda na úrovni některých domů v dolní části, jsme se na tu vodu dívali z kopce,“ vysvětluje a vzpomíná starosta.

Panoramatická tabule u rozhledny

Rozhledna by se podle něj mohla díky své strategické poloze poblíž splavu a na křížení turistických i cyklistických stezek stát významným turistickým cílem celého Ostravska.

Výhled z rozhledny v Ostravě-Hošťálkovicích
autor: Jakub Malchárek
Spustit audio