Na vybavení nového kostela v Gutech bude dost peněz, myslí si starostka

31. prosinec 2017
Zprávy , Zprávy

Vedení města Třince předpokládá, že se ve sbírce v příštím roce nasbírá dost peněz na vybavení interiéru obnoveného dřevěného kostela v místní části Guty. Nový kostel vznikne na místě původního, který letos v létě shořel. Ve sbírce už je více než 3,1 milionu korun, řekla starostka Třince Věra Palkovská.

Téměř půl roku od zkázy je na Třinecku gutský kostelík stále jedním z hlavních témat. Na místě vyhořelé památky se lidé sešli na bohoslužbě o Vánocích i dnes, kdy jich tam i v dešti přišlo téměř sto.

Starostka řekla, že na obnovu kostela půjdou výtěžky řady vánočních koncertů, které se konaly nejen v Třinci, ale v celém regionu. Další akce na podporu kostela se přitom připravují. Samotné město plánuje společně s Muzeem Těšínského Slezska v městské knihovně výstavu věnovanou gutskému kostelíku, vernisáž by měla být v září.

"V té době už bude zřejmé, kolik bude stát dle projektu obnova gutského kostelíku. Už se ozývají někteří, kteří čekají, kolik to bude stát, takoví ti větší sponzoři, že by pak přispěli," řekla Palkovská.

Náklady na stavbu nového kostela se odhadují na 20 milionů korun. Stavbu by měla zaplatit pojistka, investorem je ostravsko-opavské biskupství. Sbírka, kterou vyhlásilo město Třinec, by měla uhradit vnitřní vybavení.

"Na podzim roku 2018 určitě pomůžou ještě finanční prostředky na to, aby byl zaplněný interiér, a my tomu budeme po celou dobu samozřejmě nápomocni," řekla Palkovská. Město Ostrava rozhodlo, že věnuje do repliky kostela nový zvon, na jehož výrobu poskytne biskupství 300.000 korun.

Projekt by měl být podle starostky hotový na jaře a v průběhu roku získat veškerá stavební povolení. V roce 2019 by se mělo stavět. "Jestli všechno dobře půjde, tak na podzim roku 2019 by to mělo být hotovo," řekla starostka.

Vzácný dřevěný kostel Božího těla z 16. století shořel v Gutech počátkem srpna. Policie následně obvinila tři mladíky, že kostel zapálili úmyslně. Dva z nich poslal soud do vazby. Minimálně jeden z nich už měl vybranou další památku, kterou chtěl také zničit.

zdroj: ČTK
Spustit audio