Nadšenci se rozhodli obnovit další historické kino na Opavsku. Promítat má už na podzim

20. červenec 2021

Bude to už téměř 110 let od úplně prvního filmového představení, které mohli vidět diváci v Opavě. Tehdy ještě německé kino bylo velkou atrakcí. Postupně měnilo názvy, až úplně zaniklo. Na dávnou historii chce navázat skupina nadšenců, která původní biograf už na podzim znova otevře.

Nekonečná špína, nánosy barev, postupně se objevují další a další technické potíže. Ve starém kině v opavské části Kateřinky se teď pořád větrá.

Vysoké hromady krabic s filmy jsou všude kolem. Richard Vacula už takto zvedl z popela předválečný biograf v nedalekém Hradci nad Moravicí. Tento opavský je ještě starší z roku 1913. Pamětníci si ho vybaví jako kino Odboj. „Vracíme mu tento budovatelský název, protože se do této doby hodí,“ říká Vacula.

Kino se zachovalo téměř v původním stavu. „Je tady obrovské štěstí, že v 80. letech architekt Opavy zamítl rekonstrukci, protože pak by tady nebyl ten krásný balkon ale klasická elevace a papundekly a sololity, jak to známe z jiných kin. V původním stavu se dochovalo vlastně všechno včetně štuk. Nikdo nikdy nesáhl na původní konstrukce,“ pokračuje Vacula.

Sál se dochoval prakticky v původním stavu

Hned vedle je nové letní kino. To už promítá. Na první film uvnitř si diváci ještě chvíli počkají. Bude součástí  Bezručovy Opavy, jednoho z nejstarších festivalů u nás. V sále se zdobeným stropem a honosným balkonem.

„Začneme promítat v rámci Bezručovy Opavy filmem Postel a osobně ji uvede režisér, původní vedoucí Divadla Petra Bezruče v Ostravě a bude to v sobotu 10. září v 19 hodin,“ dodává Vacula.

Do září by mělo kino aspoň trochu vypadat jako dřív. Retropokladna je už je na svém místě. I na výtěžku ze vstupného bude záležet, jestli se obnovení tradice starého původně německého kina podaří.

autor: Martin Knitl
Spustit audio