Nakažených v Moravskoslezském kraji přibývá, v nemocnicích přibudou lůžka

15. říjen 2021

V Moravskoslezském kraji za posledních sedm dnů přibylo 1471 nově nakažených koronavirem. Týdenní přírůstek se tak zvýšil zhruba o 50 procent, minulý týden činil 1014 případů.

Kraj je na tom nejhůř v zemi. V nemocnicích se proto znovu navýší počty lůžek pro pacienty s covidem, jejich počet rovněž v posledních dnech trvale stoupá. Vyplývá to z informací, které zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Čtěte také

„Roste počet hospitalizovaných. Ve čtvrtek jsme měli poradu s poskytovateli akutní lékařské péče, kde jsme se dohodli na navýšení lůžek pro covid pozitivní pacienty. Zatím nedochází k významnějšímu zásahu do elektivní (plánované) péče,“ uvedl Vondrák.

Od začátku epidemie je v regionu evidováno 184.650 nakažených, tedy více než 15 procent obyvatel kraje. Minulý pátek jich bylo 183.179. Proti konci minulého týdne vzrostl také počet hospitalizovaných, minulý čtvrtek to bylo 56 lidí, nyní je jich 88. Z dřív zveřejněných dat vyplývá, že nejvíce pacientů se léčí ve Fakultní nemocnici Ostrava a v krajských nemocnicích v Opavě a Havířově. Mezi hospitalizovanými jsou převážně starší lidé.

Před týdnem bylo v kraji nově nakažených za posledních sedm dní 83,9 na 100.000 obyvatel, aktuálně je sedmidenní incidence na hodnotě 123. Celkem 178.306 lidí už se v kraji koronaviru zbavilo. V souvislosti s nemocí zemřelo 3552 lidí, za poslední týden počet zemřelých vzrostl o sedm, je to o pět více než před týdnem. V karanténě jsou kvůli nemocným spolužákům také tisíce žáků a studentů škol.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související