Nákup automobilů Tatra pro armádu mohla provázet korupce

4. listopad 2010
Zprávy , Zprávy

Armádní zakázka na nákup automobilů Tatra mohla být podplacená. Tvrdí to reportéři deníku MF Dnes, kteří zveřejnili obsáhlou reportáž zabývající se pozadím kontraktu, který před několika lety uzavřel stát s kopřivnickou automobilkou.

Šlo tehdy o nákup 556 nákladních vozů určených pro českou armádu. Detaily podivných okolností armádní zakázky za 2 miliardy 600 miliónů korun prošetřuje vojenská tajná služba.

Podle odposlechů měly jít miliony ze státních peněz do soukromých kapes lobbistů. Téměř 34 miliónů korun bylo podle dohody určeno podnikateli Pavlu Stoškovi. Větší část provize už obdržel a jak dokazují odposlechy o sumu se dále dělil.

Generální ředitel kopřivnické automobilky Ronald Adams se Českému rozhlasu Ostrava odmítl k celé kauze vyjádřit. Prostřednictvím své sekretářky jen vzkázal, že s novináři za něj bude komunikovat výhradně mediální agentura. Ta však zatím žádné prohlášení nevydala.

Tehdejší ministr obrany Jiří Šedivý tvrdí, že o celé věci nevěděl. Bezpečnostní poradce a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor ale nepochybuje o tom, že byl ministr o případu informován.

„Takovouto věc musí ministrovi přijít říct šéf vojenské zpravodajské služby osobně. Taková závažná informace musí vyvolat od ministra další otázky a takové věci se říkají osobně,“ řekl Šándor.

Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby si jist, že vojenské zpravodajství informovalo o případu policii a bylo na ní, aby zahájila vyšetřování. Proč tak policie neudělala nechtěl spekulovat.

autoři: ima , mam , dnv , Dominika Rojtová
Spustit audio