Napětí mezi nájemníky bohumínské ubytovny a radnicí trvá

12. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Za nelegální pobyt v bohumínské ubytovně bude chtít radnice po nájemnících peníze. Úředníci jim to dnes přišli oznámit do hotelového domu, kde přes nesouhlas města zůstávají romské rodiny v pěti ubytovacích buňkách. Z původních téměř tří set obyvatel zůstává v hotelu asi dvacet lidí.

Náklady se budou pohybovat v desítkách tisíc korun, odhaduje mluvčí radnice Lucie Balcarová. "Budeme chtít po nájemnících uhradit náklady za vodu, elektřinu. Musíme platit i bezpečnostní službu, která kvůli těmto lidem zůstává na vrátnici, což nás měsíčně přijde na asi 50 tisíc korun."

Logo

Město ubytovnu převzalo prvního července. Chce ji zrekonstruovat na stovku nových malometrážních bytů I. kategorie. Přestože nájemní smlouvy vypršely k 30. červnu, v objektu zůstalo několik romských rodin. Radnici kritizují, za to, že je chce vystěhovat a nezajistila jim náhradní bydlení. Úřad na ně podal žalobu na vyklizení prostor.

O odvolání města proti předběžným opatřením by měl soud rozhodnout do pěti dnů, přímo o vystěhování nájemníků ale až do dvou měsíců. Radnice proto žádá soud o rychlejší reakci, vzhledem k vydaným předběžným opatřením.

autor: ada
Spustit audio