Nebezpečné zábradlí už bezpečnost chodců neohrožuje

13. listopad 2011
Zprávy , Zprávy

Ve Městě Albrechticích se po 15 letech dočkali opravy nebezpečných mostů. Od povodní v roce 1997 je lemovala zábradlí, která neplnila normy. Město to odhalilo až letos při revizi mostů.

„Vždycky jistota je jistota, protože u malých dětí se vždycky může něco naskytnout, třeba že proleze mezi šprušlemi. Tak ať je to všude, jak to má být. Dobře se starají,“ říká pan Antonín, který přes jeden z opravených mostů vezl kočárek se svou vnučkou.

V roce 1997 také do Města Albrechtic přišla velká voda, která některé lávky vzala s sebou. „Voda je zlá, přišla až tady k tomu mostu. Tady ta lávka se musela obnovit, je úplně nová,“ vzpomíná na povodně pan Josef.

Poté, co velká voda opadla, bylo nutné zabezpečit poničené lávky novým zábradlím. Namontovala se ve spěchu a dlouhé roky vůbec neplnila normy.

„Předtím byla lávka zabezpečena zábradlím, kde byla jen dvě madla vzdálená od sebe půl metru, takže i dospělý člověk tím proleze a propadne do řečiště,“ připouští starosta Města Albrechtic Luděk Volek.

Ukázal to posudek, které si na všechny mosty letos město nechalo vypracovat. A ten říká jasně, všechna nebezpečná zábradlí, musí pryč. Potvrdil to technik pro mosty Zdeněk Šmíd.

„Musí tam být výplň, aby tam někdo nepropadl – třeba dítě. Tam to bylo špatně. Metr deset vysoké a maximální mezery mezi šprušlemi výplně dvanáct centimetrů,“ vysvětluje Šmíd.

Po dvou lávkách už albrechtičtí mohou přecházet bez obav. Další čtyři výměna teprve čeká. Celkově na opravy půjde přes 300.000 korun z městské kasy. Další mosty se v druhé etapě oprav dočkají ještě odstranění koroze a nového nátěru.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio