Nebojte se dechovky, vyzývá Tomáš Kočko a zve na rozhlasový křest nového alba

6. listopad 2012

Ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava nás dnes čeká cesta na jih. Tímto směrem se totiž na svém nové desce vydává i Tomáš Kočko a Orchestr, který se s novinkou po roce a půl opět podívá do hudebního Studia 1. A podobně jako u předchozí Goduly album v přímém přenosu také slavnostně pokřtí.

Kdo rád cestuje napříč Moravou a poznává její melodie, určitě by si koncert neměl nechat ujít. Tomáš Kočko totiž zve na veselé i zadumané putování z jeho rodného severu přes tajemné Kopanice až na jih plný slunce a dobrého vína.

„Je to vlastně cesta východní částí Moravy ze severu na jih, to znamená Karpatským obloukem a pak uhnu na Hanácké Slovácko, odkud pochází moje žena. Takže po cestě sbírám písničky a každou nějak upravím, uchopím,“ vysvětluje Tomáš Kočko.

Tentokrát ale kromě originálního pojetí vsází Tomáš Kočko i na silnou dechovou sekci. „Celá ta deska vlastně je žesti docela poznamenaná. Možná bych jí dal podtitul Nebojte se dechovky,“ dodává hudebník.

Kromě ní byste pak na albu Cestou na jih našli také skladby říznuté heavy metalem, dixielandem nebo balkánskými rytmy a v neposlední řadě i celou řadu zajímavých hostů.

„Mám tam poměrně silnou dechovou sekci, která mimo jiné čítá i skvělé jazzmany, a to pana Hniličku, skvělého trumpeťáka, nebo Mojmíra Bártka, báječného trombonistu, mám tam Pavla Hromádku a mnoho dalších,“ vyjmenovává Kočko.

Jak jim to spolu na pódiu ladí, můžete zjistit už dnes od 18:00 buď živě ve Studiu 1, nebo na našich rozhlasových vlnách. V přímém přenosu odvysíláme první hodinu koncertu, který kromě nové desky nabídne i pohled do minulosti.

Ještě předtím se Tomáš Kočko zastaví u apetýtového mikrofonu Dagmar Misařové, kde bude od 15:05 vyprávět nejen o svých cestách na jih.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio