Nejasnosti kolem území Karoliny šetří policie

22. srpen 2005

Ostrava má podle architektů jedinečnou šanci vybudovat na území Karoliny urbanistický celek, který město zviditelní v evropském měřítku. Poslední kroky magistrátu ale vzbuzují u architektů rozpaky. Jde především o nerespektování výsledků mezinárodní architektonické soutěže na využití unikátního území. Další kaňkou na pověsti města je chyba úředníků magistrátu při zpracování územního plánu.

Mezinárodní architektonická soutěž na využití Karoliny se konala před pěti lety. Jejím vítězem se stal tým polských architektů z Gliwic. Zastupitelé ale letos na jaře rozhodli, že jejich projekt se realizovat nebude. Údajně je už dnes zastaralý.

Sdružení Karolina, jehož členy jsou architekti z vítězného polského týmu a jejich čeští kolegové, však takovou výtku odmítá. Nerespektování výsledků soutěže je ostudou města, říká představitel sdružení Karel Cieslar. "Město tu mezinárodní šanci být příkladem v rozvoji centra, kterou mělo, zahodilo. Město je také o 40 milionů korun chudší. Je nepochopitelné, jak někdo dovede jedním usnesením tuto věc zrušit."

Logo

Náměstek ostravského primátora Vít Ruprich namítá, že mezinárodní architektonická soutěž byla řádně vyhodnocena a vítězové dostali slíbenou finanční odměnu. Výsledky soutěže se ale město řídit nemusí.

"Jde pouze o to, že ta soutěž proběhla v určité době a město má dnes na věc jiný pohled. Také se změnily podmínky. Tenkrát nám například nepatřily pozemky, nebyl zde žádný investor. Dnes si teoreticky můžeme vybírat," řekl náměstek Ruprich s tím, že město teď dává přednost investorské soutěži, která se ale kvůli chybě úředníků magistrátu při zpracování územního plánu může konat až za rok.

Chybu považuje sdružení Karolina za tak vážnou, že podniklo i právní kroky. U správního soudu napadlo nezákonnost postupu ostravských zastupitelů při rozhodování o Karolině. Sdružení navíc podalo trestní oznámení na neznámého pachatele, který udělal úmyslnou chybu v územním plánu. Sdružení to klasifikuje jako padělání veřejné listiny a poškozování cizích práv.

"V současné době to šetří policie. Dala nám vyrozumění, že shledala úmysl spáchání trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny, poškozování cizích práv dosud šetří. Věříme, že (policie) nepodlehne žádnému politickému nátlaku, věc bude prošetřena a nebude odložena, jak to u většiny politických kauz bývá," upřesnila právní zástupkyně sdružení Simona Pavlicová.

Logo

Sdružení Karolina rovněž iniciovalo otevřený dopis primátoru Aleši Zedníkovi a Radě města. Dopis je podle Karla Cieslara občanským protestem proti plánu města znehodnotit toto unikátní území obchodními galeriemi.

"Umělci, intelektuálové a další osobnosti veřejného života Ostravska se k tomu samozřejmě vyjádřili a podpořili to. Dopis se bude podepisovat do konce srpna. Je vystaven v antikvariátu Fiducia, kde se uskutečnila také řada veřejných projednávání. Podepsáno je už asi padesát osobností a věřím, že do konce srpna jich ještě jednou tolik přibude," dodává Cieslar.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu