Nejhorší kvalita vody je v Žermanické přehradě

21. srpen 2010
Zprávy , Zprávy

V některých rekreačních nádržích na severní Moravě a ve Slezsku se zhoršila kvalita vody. Nejhorší situace je v Žermanické přehradě na Frýdeckomístecku, kde by se lidé vůbec koupat neměli. Vyplývá to z výsledků kontrol, které tento týden provedli v moravskoslezských nádržích hygienici.

Laboratorní analýzy krajských hygieniků prokázaly toxické sinice v množství, které už představuje zdravotní riziko i pro běžnou populaci. Koupání v Žermanické přehradě proto hygienici nedoporučují.

V menším množství jsou sinice také v hlučínském jezeře na Opavsku. Tam se koupání nedoporučuje těhotným ženám, malým dětem i alergikům. Podobné je to v nádrži Olešná u Frýdku-Místku.

„Stanovená množství sinic zde nepředstavují významné zdravotní riziko pro běžnou populaci, avšak nelze vyloučit vznik zdravotních problémů u některých vnímavých jjedinců,“ potvrzuje Marie Fiedorová z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Ke zlepšení situace pak došlo v nádržích Baška a Brušperk. V těchto nádržích není nutno koupání omezovat, i když v obou nádržích voda vykazuje zhoršené senzorické vlastnosti.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio