Nejlepší alba 2021

Co přinesl uplynulý rok v hudbě, které říkáme world music? Navzdory covidu spoustu vynikajících alb, nečekaných spoluprací a poznání, že hudba sama o sobě svět změnit nemůže, to mohou jen lidé, nicméně může změnit lidi a tím pádem i jejich přístup ke světu. A to není zrovna málo.

Obavy, že lockdown a nemožnost cestovat zasadí tvůrcům tvrdou ránu, se nenaplnily a nečekaný dostatek času naopak pomohl tomu, že k sobě našli cestu hudebníci, kteří by se za normálních okolností setkat nedokázali i kdyby nakrásně chtěli. Internet jim totiž umožnil přes různé aplikace natáčet na dálku, nahrávky dolaďovat jak dlouho chtěli a když na to přišlo, a byť se jednalo jen o pár tónů nebo sólo na kytaru, požádali někoho dalšího z druhého konce světa, aby jim s tím pomohl. Vstřícností nešetřili ani velké hudební hvězdy, takže když třeba producent Petr Ostrouchov při natáčení nového alba Vladimíra Mišíka oslovil americký sbor The Blind Boys Of Alabama nebo irského dudáka Dave Spillaneho, ti se k dozdobení skladeb nenechali dlouho přemlouvat a vyšlo z toho svým způsobem přelomové album. Zcela jiné zkušenosti s podobným způsobem natáčením měla izraelská zpěvačka Liraz. I ona požádala své přátele o pomoc, protože ale pocházeli z Íránu a po provalení, že spolupracovali s nepřítelem, by je čekalo vězení, jejich skutečná jména se jen tak brzy nedozvíme. Každopádně albu ZAN, inspirované íránskou předrevoluční hudbou, se dostalo zaslouženého mezinárodního úspěchu, v žebříčku WMCE se umístilo na pátem místě a Liraz byla v anketě magazínu Songlines vyhlášená umělkyní roku 2021.

U Evropského žebříčku world music se zastavme: loni jeho vedení převzal hudební publicista a redaktor rádia Proglas Milan Tesař a centrála prestižní ankety se po třiceti letech přestěhovala z Berlína do Brna. S Milanovým předsevzetím zintenzivnit nabídku naší hudbu lidem z desítek evropských rádií, což se brzy ukázalo jako dobrý tah, druhé místo v únorovém vydání pro duo Tara Fuki s albem Motyle bylo nakonec korunováno zahrnutím do první desítky nejlepších nahrávek uplynulého roku, což můžeme s klidným svědomím nazvat historickým úspěchem.

Doslova z jedné líhně se vyloupla dvě zásadní alba roku 2021: když si italská skupina Canzoniere Grecanico Salentino přizvala do studia coby producenta britského kytaristu Justina Adamse, aby ji pomohl s albem Meridiana, ani on, natož leader skupiny Marco Durante netušili, že brzy na to jen ve dvou natočí fantastické album Still Moving. A je samozřejmé, že obě alba zabodovala jak v evropském žebříčku, tak v anketě Transglobal World Music Chart.

Žebříček Transglobal World Music Chart, do něhož přispívá od začátku také autor tohoto pořadu, výroční inventuru nedávno nově koncipoval pod názvem Best of 2020-2021 Season, což znamená, že výsledek vyhlašuje již v říjnu před veletrhem Womex. Zvítězilo krásné album Djourou malijského virtuoza na koru Ballaké Sissoko a nejspíš i z toho důvodu, že si na něj pozval několik hostů a jako první velký griotský hráč dal příležitost neméně skvělé Soně Jobarteh z Gambie. Sice také griotce, ale přece jenom ženě, u kterých se v této muzikantské kastě veřejná hra na koru moc nepředpokládá.

Mezi nejúspěšnější a umělecky nejcenější nahrávky loňského roku se zařadilo album Uwodzenie polské skupiny Kapela ze Wsi Warszawa, v zahraničí známé pod anglickým názvem Warsaw Village Band. Její óda na vodu dosáhla rovněž historického úspěchu: jako první polské album se umístilo na prvním místě evropského žebříčku world music a v ročním souhrnu pak na druhém.

WMCE

  1. Canzoniere Grecanico Salentino – Meridiana
  2. Warsaw Village Band – Uwodzenie Kommando
  3. Monsieur Doumani – Pissourin
  4. Antonis Antoniou – Kkismettin
  5. Liraz – ZAN
  6. L'Alba – A principiu
  7. Sofia Labropoulou – Sisyphus
  8. Altin Gün – YOL
  9. Samba Touré – Binga
  10. Tara Fuki – Motyle

Transglobal World Music Chart

  1. Ballaké Sissoko – Djourou
  2. Afel Bocoum – Lindé
  3. Antonis Antoniou – Kkismettin
  4. Kapela ze Wsi Warszawa – Uwodzenie
  5. Omar Sosa – An East African Journey
  6. Canzoniere Grecanico Salentino – Meridiana
  7. Mahsa Vahda – Enlighten the Night
  8. Mulatu Astatke & Black Jesus Experience – To Know Without Knowing
  9. Jupiter & Okwess – Na Kozonga
  10. Ammar 808 – Global Control / Invisible Invasion

Alba 2021 podle Jiřího Moravčíka

  1. Canzoniere Grecanico Salentino – Meridiana
  2. Christine Salem – Mersi
  3. Kateřina Göttlichová – Zimnice
  4. Allison Russell – Outside Child
  5. Imed Alibi Khalil EPI – Frigya
  6. Susana Baca – Palabras Urgentes
  7. Theon Cross – Intra-I
  8. Antonis Antoniou – Kkizmettin
  9. Baiuca – Embruxo
  10. Juçara Marçal – Delta Estácio Blues
Spustit audio