Některá očkovací centra v kraji se zřejmě ke konci prázdnin zavřou

19. červenec 2021 13:43

Velká očkovací centra v kraji vydrží nejspíše minimálně do konce prázdnin. Poté alespoň některá z nich ukončí provoz. Půjde zpravidla o ty provozovaná v kulturních domech nebo sportovištích. Podle strategie kraje bude pak očkování přesměrováno hlavně do nemocnic. Mezi těmi, která by měla fungovat nejdéle, je velkokapacitní očkovací centrum na ostravském výstavišti Černá louka.

„Počítala jsem, že od sedmé hodiny ranní do deseti dopoledne jsem osobně naočkovala přes sto lidí. Pak už jsem to přestala počítat,“ říká zdravotní sestra Jitka Vašková.

Čtěte také

V centru pracuje už od jeho otevření v březnu, má dvanáctihodinové směny, prostory výstaviště chválí, až na jedinou věc, chybějící klimatizaci. „V horkých dnech dvanáct hodin v respirátorech je to někdy únavné a úmorné,“ dodává.

Je to největší a klíčové očkovací centrum v kraji, jeho provoz zajišťuje ostravská fakultní nemocnice. „Dohromady tady máme šest hnízd a v každém tom boxu jsou tři očkovací sestry. Dohromady je maximální počet sester třicet,“ říká koordinátorka očkovacího centra Eva Lampartová s tím, že zřejmě ke konci července centrum překoná hranici 300 tisíc registrovaných.

Zájem ale pomalu stagnuje. „Maximální počet, který jsme zatím naočkovali za den, činil tři a půl tisíce osob. Teď se pohybujeme kolem dvou tisíc, ale očekáváme stagnaci,“ dodává Lampartová.

Čtěte také

V kraji aktuálně funguje přes třicet očkovacích míst, jejich potřebnost se průběžně sleduje. „Pravděpodobně v září by mohla být některá velkokapacitní očkovací místa přesunuta ze stávajících prostor například do nemocnic, tak aby byly pokryty spádové oblasti a zároveň aby zůstal zachován proklientský přístup. Vše ale bude záležet na poptávce po očkování,“ říká mluvčí hejtmanství Miroslava Chlebounová.

Třeba v Třinci se proti covid-19 očkuje v divadelním sále tamního domu dětí a mládeže. Už od září by tam ale snad zase měly začít kroužky. „Drobně nás to omezilo v činnosti. Když nás tam v květnu na měsíc pustili, tak jsme se uskromnili. Ale od září už počítám s tím, že budeme, doufám, fungovat naplno. Takže bychom ten sál už potřebovali,“ říká jeho ředitel domu dětí Zdeněk Walach.

Zato do prostor největšího výstavního pavilonu na Černé louce v Ostravě by lidé měli chodit na očkování minimálně do konce října. Vedení výstaviště ale plánuje, jak provoz centra skloubit s výstavní činností.

Spustit audio

Související