Někteří zdravotníci budou mít po zvýšení tarifů nižší platy

6. září 2005

Osmiprocentní navýšení tarifních platů od 1. září, o kterém rozhodla vláda, nemusejí zdravotníci při výplatě poznat. Ředitelé nemocnic chtějí navýšení tarifů kompenzovat snížením osobního ohodnocení. O tomto kroku už například rozhodlo vedení frýdeckomístecké nemocnice.

Navýšení tarifů postihne především zdravotní sestry. Zejména ty, které měly osobní ohodnocení. Teď o ně přijdou a tudíž na tom budou paradoxně hůř než před zvýšením tarifního platu.

"Je to skutečně velmi demotivační krok, který si velmi dobře uvědomujeme. Na druhou stranu musím říct, že kdybychom obecně zvedli hladinu platů v nemocnici, uděláme inflační krok, kterým do budoucna tu nemocnici zadlužíme tak, že se z toho bude velmi těžko vzpamatovávat," říká ředitel Nemocnice Frýdek-Místek Petr Kacíř.

Nemocniční pokoj (ilustr. foto)

Zdravotní sestry se k problematice tarifních platů příliš vyjadřovat nechtěly. Shodují se, že jde o absurdní situaci. "Bude chybět motivace pracovníků. Ti, kteří byli kvalitní, přínosem pro nemocnici a byli podle toho ohodnoceni, budou postiženi na platě," poukazuje jedna z námi oslovených sester.

O snížení a odebrání osobního ohodnocení jednali s vedením frýdeckomístecké nemocnice i odbory. Jak potvrdil předseda tamní odborové organizace Pavel Šrubař, žádnou protestní akci nechystají. Postup vedení sice neschvalují, ale chápou. Bez navýšení příjmů nelze zvyšovat platy.

"Osobně si myslím, že by i zřizovatel měl nějakým způsobem vytvářet nátlak vyšším směrem, to znamená směrem k parlamentu a k vládě, aby si uvědomili, jaká situace vlastně nastala," podotkl Šrubař.

Podobná situace je také v dalších nemocnicích Moravskoslezského kraje. Ředitelé si lámou hlavy, kde vzít peníze na zvýšení tarifů. Je pravděpodobné, že to bude na úkor osobního ohodnocení zaměstnanců.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu