Některým nemocnicím v kraji hrozí na jaře kolaps

5. listopad 2010

Nemocnicím zřizovaným Moravskoslezským krajem hrozí na jaře kolaps. Celkem už několik stovek lékařů podepsalo výzvu Děkujeme, odcházíme. Doktoři chtějí více peněz a lepší pracovní podmínky. V opačném případě podají ke konci výpověď. Lékaři konkrétně požadují dvojnásobné zvýšení hodinové mzdy. Například u začínajícího doktora ze stokoruny na 200 korun.

Základní mzda doktora se dvěma atestacemi a patnáctiletou praxí je zhruba 26.000 korun, což je nedůstojné, říká předseda Lékařského odborového klubu krnovské nemocnice Bronislav Sedláček, také proto výzvu už podepsalo v Krnově asi 60 procent doktorů.

„Opravdu jinak to nejde, protože politici jinak nejsou ochotni pochopit naše požadavky. Dvacet let jsme byli ti, kteří neustále skláněli hlavu. Chceme být zaplaceni za to, že obětujeme svoje rodiny, svůj volný čas,“ dodává Sedláček.

Už od září jezdí po městech celé republiky černobílá sanitka . Její posádka výzvu Děkujeme, odcházíme vysvětluje lidem i lékařům. Tento týden je sanitka v Moravskoslezském kraji. Byli už v Krnově, Karviné i Opavě. Podpora lékařů ve zdejších nemocnicích je přes padesát procent. V celé republice už vyzvu podepsalo asi 3800 lékařů.

„To číslo bude v konečném důsledku ještě vyšší, ale už i toto číslo znamená pro některé regiony vlastně nefungující zdravotnictví, což je velmi alarmující,“ říká doktorka Šárka Drinková.

Podají-li lékaři skutečně hromadnou výpověď, postihne to od března obyvatele velmi citelně. Výzva Děkujeme, odcházíme se týká hlavně krajských zařízení, lékaři ve fakultní nemocnicích či soukromých ji zatím příliš nepodporují. Pro kraj to je velká hrozba.

„Celá problematika byla podceněna z hlediska ministerstva zdravotnictví, protože tyto signály byly,“ potvrzuje náměstek hejtmana Karel Konečný.

Kampaň za zlepšení mzdových a pracovních podmínek nemocničních lékařů pokračuje dnes v Havířově. Celkově pak potrvá až do 17. prosince.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu