Nemocnice čekají problémy kvůli zvýšení platů sester

16. květen 2009
Zprávy , Zprávy

Zvýšení platů zdravotních sester by mohlo mít negativní dopad na hospodaření nemocnic zřizovaných Moravskoslezským krajem. Avizovaný patnáctiprocentní nárůst mezd ve druhém pololetí představuje pro osm nemocnic přibližně 150 miliónů korun. Zdravotnická zařízení ani kraj zatím nevědí, z jakých zdrojů tyto náklady pokryjí.

Vedení kraje předpokládá, že se část peněz podaří získat úsporami ve zdravotnických zařízeních. Zcela zásadní budou ovšem platby od pojišťoven, říká hejtman Jaroslav Palas. Současně očekává jejich navýšení.

"Vláda rozhodla o tom, že se navyšují mzdy zdravotním sestrám, což pokládáme za správné, protože sestry byly ve svém odměňování podhodnoceny. Nicméně zdravotní pojišťovny musí říct, kdy našim zdravotnickým zařízením tyto finanční prostředky pošlou, aby se nedostaly do ztráty tím, že vyplatíme o 150 milionů korun ve mzdách ročně navíc," dodal hejtman.

Navýšení mezd sester o 15 procent bez vyšších plateb od pojišťoven by pro nemocnice znamenalo citelný propad v hospodaření. Jenom v Havířově pracuje na 500 sestřiček.

"Během pololetí, kdy už nastane to zvýšení, jen v naší nemocnici to i s odvody dělá asi 20 milionů korun. Momentálně máme vyrovnaný rozpočet, ale s takovou částkou bychom se absolutně nevyrovnali," upozorňuje ředitel havířovské nemocnice Jan Ferenc.

Jednou z možností nemocnic, jak ušetřit, je zavedení centrálního nákupu léků a zdravotnického materiálu. Moravskoslezský kraj s tím počítá od nového roku.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio