Nemocnice hlásí, že mají kvůli vedru více pacientů

12. červenec 2010

Zvýšený počet pacientů kvůli tropickému počasí hlásí nemocnice na severní Moravě a ve Slezsku. Kolabují hlavně senioři. Potíže jim způsobuje špatný pitný režim v kombinaci s pobytem na přímém slunci.

Přibližně třicetiprocentní nárůst pacientů s kolapsovými stavy zaznamenali lékaři Nemocnice Nový Jičín. Jedná se nejen o pacienty ve vyšším věku s kardiovaskulárním onemocněním, ale i o pacienty mladší, kteří zkolabovali v souvislosti s vyšší fyzickou námahou a v kombinaci s nedostatkem tekutin.

„Celkově se nám zdá, že lidé podceňují pitný režim a nepijí tolik, kolik by měli, “ říká mluvčí zdravotnického zařízení Miroslav Fajkus.

Dospělý člověk by měl ve vedrech vypít nejméně dva a půl litru tekutin, děti asi o litr méně. Důležité je pít průběžně po celý den. Právě senioři situaci často podceňují včetně špatného oblékání.

Kolabující pacienti jsou také v péči lékařů Nemocnice v Českém Těšíně, Ostravě-Vítkovicích, či Bruntále, říká mluvčí skupiny Agel Hana Szotkowská a dodává, že velké problémy může ve vedru způsobit také alkohol i káva.

„Podle našich lékařů mají mnozí muži tendenci hasit žízeň pivem, avšak právě alkohol spolu s kávou tělo dehydratuje a proto se například doporučuje při jedné kávě vypít alespoň dvě sklenice vody,“ upozorňuje Szotkowská.

Tropické počasí s teplotami nad 30 °C potrvá v Moravskoslezském kraji patrně po celý týden.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu