Nemocnice v Bílovci žaluje VZP

23. září 2009

Nemocnice v Bílovci na Novojičínsku je ve sporu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Ve vyúčtování za minulý rok totiž pojišťovna uplatňuje vůči nemocnici srážku v hodnotě 4,6 milionu korun. Jako důvod pojišťovna uvádí nedodržení doporučené kvóty sester s pomaturitním studiem na oddělení následné péče.

Součástí žaloby jsou i předběžná opatření zabraňující dalším srážkám. Podle tiskového mluvčího VZP Jiřího Roda ale pojišťovna postupuje v souladu se zákonem.

"Zmiňovaná pokuta je ve skutečnosti výsledek vyúčtování následné péče za první a druhé pololetí roku 2008. Do tohoto vyúčtování vstupuje mimo jiné počet lékařů, respektive zdravotnických pracovníků, které nám zařízení nahlásí. V případě nesplnění požadovaného personálního normativu, který je stanoven seznamem zdravotních výkonů, je úhrada definovaným způsobem krácena. Když to tedy shrnu, jde o krácení úhrad podle úhradových pravidel, která stanovuje ministerská vyhláška," vysvětlil Rod.

Zdravotnické zařízení považuje tento krok za neoprávněný. "Konkrétně se jedná o 0,33 sestry. Vůbec tato zdravotní pojišťovna nebere v úvahu, že na tomto oddělení pracuje o deset ošetřovatelek více, než tento sazebník doporučuje. Naše námitky nebrala pojišťovna v úvahu. První část srážky ve výši 1,5 milionu korun již uplatnila oproti záloze na rok 2009," potvrdila mluvčí bílovecké nemocnice Marie Dlabalová.

V současnosti čeká nemocnice na výrok soudu o předběžném opatření. Kvůli chybějícím penězům v hospodaření si bude muset vzít dlouhodobý úvěr.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu