Nezaměstnanost v červnu klesla pod 11 procent

12. červenec 2011
Zprávy , Zprávy

Už pátý měsíc v řadě klesá v kraji počet lidí bez práce. Jen za červen nastoupilo do nového zaměstnání bezmála 1800 osob; míra nezaměstnanosti se tak v celém regionu dostala pod 11 procent.

Příznivý trend je ale do velké míry dán stále častějším výskytem sezónních prací, říká Martina Kubínová z ostravské pobočky úřadu práce. Nejvíce poklesla nezaměstnanost v okrese Bruntál, kde však zůstává situace nejméně příznivá.

„To, že se míra nezaměstnanosti snížila nejvíce v okrese Bruntál o 0,6 procenta, do velké míry ovlivnily sezónní práce, které jsou pro tento region typické. Nejnižší míru nezaměstnanosti naopak registrují v okrese Frýdek-Místek, ve zbývajících okresech zaznamenali snížení o 0,2 procenta,“ upřesňuje Kubínová.

Zájemci o práci v Moravskoslezském kraji pak mohou také vybírat ze stále větší nabídky volných míst. Na konci června jich bylo k dispozici více než 5,5 tisíce, což je nejvyšší počet od prosince 2008. Na jednu pracovní pozici nyní v regionu připadá asi 13 uchazečů.

„V nabídce volných pracovních míst bylo na konci června celkově 5539 pracovních míst. Mezi nejčastěji hlášená v červnu patřili zedníci, nástrojáři, svářeči, pomocní pracovníci ve výrobě nebo také operátoři telefonních panelů a obchodní zástupci,“ vyjmenovává mluvčí ostravské pobočky úřadu práce.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio