Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji stoupla na 4,7 procenta

10. leden 2019 05:24

V Moravskoslezském kraji je nejvíce lidí bez práce v Česku. Prosincová nezaměstnanost se zvýšila na 4,7 desetin procenta. Úřady evidovaly bezmála 40 tisíc lidí bez práce. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR.

Nezaměstnanost v kraji je nejvyšší v celé České republice. Nezaměstnaných ale na konci roku 2018 bylo o 9698 méně než před rokem a jejich podíl byl nižší o 1,1 procentního bodu. 

V prosinci nezaměstnanost roste každý rok. Souvisí to s ukončováním sezonních prací. V celém Česku stoupla nezaměstnanost z listopadových 2,8 procenta na 3,1 procenta. Meziročně byl ale podíl nezaměstnaných o 0,7 procentního bodu nižší. Ke konci loňského roku bylo v zemi bez práce přes 231.500 lidí, což byla nejnižší prosincová hodnota od roku 1996.

Nový investor v Mošnově má nabídnout padesát pracovních míst

Montážní hala vozů Tatra Trucks v Kopřivnici

Ostravští zastupitelé schválili prodej pozemku ve strategické průmyslové zóně v Mošnově. Českému rozhlasu to potvrdil mluvčí Petr Havránek.

"Důvody (poklesu nezaměstnanosti) jsou stejné jako v kterýkoliv jiný prosinec, to znamená, že většinou se ukončují sezonní práce nebo různé termínované pracovní smlouvy, i živnostníci přerušují svou výdělečnou činnost," řekla Vladana Piskořová z ostravské pobočky Úřadu práce.

V Moravskoslezském kraji nezaměstnanost rostla ve všech okresech. Nejvýraznější to bylo na Bruntálsku, kde nejvíce stoupl počet evidovaných uchazečů o práci (o 584) i jejich podíl - o jeden procentní bod na rovných šest procent. Nejvyšší nezaměstnanost v kraji i mezi všemi okresy Česka je ale stále na Karvinsku. Podíl nezaměstnaných se tam v prosinci zvýšil o 0,1 procentního bodu na 6,9 procenta.

Nejnižší nezaměstnanost v kraji je i přes zvýšení o 0,3 procentního bodu na Frýdecko-Místecku, na konci roku činila rovná tři procenta. Na Novojičínsku (zvýšení o 0,4 procentního bodu) a Opavsku (o 0,5 procentního bodu) byla nezaměstnanost 3,1 procenta.

Úřad na konci prosince uchazečům nabízel 17.227 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 525 nižší než na konci listopadu. Oproti konci prosince 2017 bylo ale volných míst o 3254 více.

"Zaměstnavatelé poptávali montážní dělníky výrobků, ale i elektrických, energetických nebo elektronických zařízení, dále obsluhu zařízení na zpracování kovů a potom pomocné pracovníky ve výrobě," řekla Piskořová.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v kraji v průměru 2,3 uchazeče. Nejvyšší počet uchazečů připadajících na jednu volnou pozici byl v kraji i v celém Česku v okrese Karviná, a to 5,4.

autor: mot | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související