Neziskové organizace v Moravskoslezském kraji řeší nedostatek pracovníků

21. únor 2022 07:50

Neziskovým organizacím v sociálních službách v Moravskoslezském kraji chybí zaměstnanci. Je to i tím, že lidé ve státních příspěvkových organizacích mají zaručené vyšší platy. U neziskovek dostávají nižší takzvanou garantovanou mzdu. Na rozdíly se snaží upozornit sdružení největších neziskových poskytovatelů – Platforma 10. Mezi nimi i charita, diakonie nebo Armáda spásy.

Sylva Dorazilová pracuje v denním stacionáři Slezské diakonie Benjamín v Krnově. Denně se stará o klienty s těžkým kombinovaným postižením, kteří vyžadují neustálou péči.

„Podávání stravy nebo pomoc při hygieně, tak se vlastně snažíme aktivizovat, aby rozvíjeli schopnosti a dovednosti, které mají, nebo aby si je udržovali a cítili se součástí nějakého společenství,“ říká.

Sylva Dorazilová se stará také o nábor nových zaměstnanců. Ti ale ztrácejí o práci v neziskovém sektoru zájem. To je podle ní i tím, že za práci nedostanou dostatečně zaplaceno.

Nízké platy překážkou

Pracovník v sociálních službách s pětiletou praxí, který se stará o klienty s mentálním postižením, má ve státním zařízení nárok na plat 22 630 korun. Při desetileté praxi je to podle tabulek už 24 180 korun. V neziskové sféře má zaručenou pouze nejnižší mzdu 21 800 korun.

„U nás z toho vyplývá velký problém při náboru nových zaměstnanců, kdy například lidé z pečovatelských služeb, kteří docházejí k lidem se zdravotním postižením, k seniorům, o tuto práci – byť by i měli zájem, tak raději nastoupí do organizací, kde jsou platy vyšší než u nestátních poskytovatelů,“ říká k tomu ředitel Charity Ostrava Martin Pražák.

Rovné podmínky

Ministerstvo práce a sociálních věcí podle mluvčí Evy Davidové dlouhodobě usiluje o narovnání podmínek. „Při navyšování platových tabulek pokaždé požadujeme od ministerstva financí, aby změny byly reflektovány v dotacích pro sociální služby i v té mzdové oblasti. Dotace na sociální služby jsou nenárokové, ministerstvo práce a sociálních věcí již několikrát usilovalo o zřízení mandatorního výdaje státního rozpočtu na sociální služby,“ vysvětluje Davidová.

Podle ministerstva je ale nutné do financování sociálních služeb zapojit i více soukromých zdrojů.

Spustit audio