Nezvykle teplé počasí zmátlo rostliny i některá zvířata

10. leden 2007

Nezvykle teplá zima zmátla rostliny i zvířata. Stromy už mají pupeny, v některých lokalitách rostou sněženky a někteří ptáci začínají s námluvami. Vrásky na čele naopak přibývají zemědělcům, protože průběh počasí ohrožuje úrodu.

Teplé počasí například vyhovuje lesní zvěři, která má relativní dostatek potravy a nestrádá, jako když je všechno pod sněhem. Také chovatelé dobytka si takovou zimu pochvalují. Odpadají totiž náklady na energie a odklízení sněhu.

Logo

Starosti mají naopak pěstitelé obilovin. Ohrožena může být úroda. Problémem budou hlodavci a plísně. "Vývoj na polích nedokážu odhadnout. V každém případě mám obavy, že se hlodavci rozmnoží," říká vedoucí bruntálské Zemědělské agentury Jan Olšer.

Teplá zima zmátla také některé zpěvné ptáky, konkrétně kosy. Ti už začali s námluvami. Jeden nedočkavý pár v Ostravě si pospíšil. Zahnízdil a už dokonce vyvedl mladé. Hnízdo je přímo na parapetu panelového domu.

Podle Jana Kašinského ze Stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích mají kosí mláďata pouze malou šanci na přežití. Záleží na počasí a dostatku potravy. "Dospělý kos se uživí třeba na nějakých zbytcích a ovoci, bobulích a podobně, ale mláďata potřebují hmyz, živočišnou potravu."

Kosi nejsou jediní ptáci, kteří začínají s námluvami. Vydrží-li teplé počasí, mohli by zahnízdit i hrdličky.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu