Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – březen 2021

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V březnovém vydání uslyšíte španělské ženské trio Tanxugueiras, skotskou zpěvačku Karen Matheson, arizonskou skupinu XIXA, francouzského rapera R.Wana nebo konžskou skupinu Les Mamans du Congo.

Když jsem vám loni představoval album Contrapunto španělských zpěvaček Tanxugueiras, bylo jasné, že se v tradiční galicijské hudbě schyluje k revoluci. A je to tady. Singl Midas ženské písně doprovázené tamburinami totiž představuje v ještě radikálnější elektronické podobě.

Čtěte také

Konžská aktivistka a zpěvačka Gladys Sambou, zastánkyně názoru, že dětem by se neměly přestávat zpívat staré ukolébavky, pořádá v metropoli Brazzaville pravidelné seance, povzbuzující ženy k nalezení odvahy vzepřít se přežitým zvykům zatuhlé konžské patariachální společnosti. Veřejná vystoupení volného kolektivu Les Mamans du Congo neušly pozornosti Francouzského institutu a k nápadu pozvat pařížského elektro producenta Rrobina už stačilo jen málo. Za deset dnů se zpívajícími a rapujícími ženami natočil emancipační album o tom, že jejich místo není jen v kuchyni, ironicky rozezněné symbolickými nástroji: talíři, vidličkami, pokličkami a nabroušenými noži.

Na obálku alba se nechal francouzský zpěvák a raper R.Wan vymalovat vodovkami a proto nové album nazval La Gouache (Kvaš). V jeho milovaném pařížském žargonu to však znamená být ve formě. A to si pište, že kmotr rapovaného bal-musette je ve výtečné formě. Znovu si dělá legraci z moralistů, sociálních sítí, hlasatelů falešné morálky a pozornost metaforicky věnuje nešťastným červům na háčcích rybářů, kterým se později pomstí tím, že je v hrobě sežerou. Na albu pochopitelně nechybí akordeonista Fixi, s nímž R.Wan kdysi vedl skupinu Java, svého druhu první nacházející odvahu smíchat rap s populárním pařížským stylem bal-musette neboli odvázanou kavárenskou hudbou poháněnou akordeonem.

Erwan Séguilon, jak se R.Wan ve skutečnosti jmenuje, zanesl bal-musette na globální scénu a působivým způsobem ho sám nebo ve skupině Soviet Suprem promíchal s elektronikou, dada humorem a silným přesvědčením, že pokud si neděláme se zlem panujícím na světě starosti, tak on tedy ano. Na album pozval přátele z vynikajících francouzských skupin Zoufris Maracas, Lo'jo nebo La Caravane Pass proslulých stylovým rozletem a naléhavou potřebu vrátit humanismu důležitost, vtiskl do skladby Des Humains po boku malijského zpěváka Salifa Keity.

O hlasu skotské zpěvačky Karen Matheson kdy si herec Sean Connery prohlásil, že se ho snad musel dotknout Bůh. Na vlastních albech se udržuje poblíž zvuku folkrockové skupiny Capercaillie, ve které s manželem Donaldem Shawem od 80. let šíří povědomí o skotské tradiční hudbě. Po pětileté pauze vydaná novinka Still Time dokazuje, jak skvěle si Karen dokáže nadále poradit s převzatými písněmi, i když nad jejich výběrem musí prý dlouho přemýšlet. Vedle oblíbeného Roberta Burnse si tentokrát vybrala i jazzově podbarvenou skladbu Cassiopeia Coming Through, vypůjčenou od kamaráda, skotského písničkáře Jamese Granta.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.