Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – leden 2017

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V lednovém vydání uslyšíte ukázky z alb perkusisty Xabiera Diaze z Galicie, senegalského zpěváka Youssou N´Doura, písničkáře Aurelio Martineze z Hondurasu, anglického folkaře Martina Greena a americko-guinejské dvojice Joe Driscoll & Seckou Keita.

Xabier Diaz pochází z Galicie, severního regionu Španělska, proslulého tradicí pandereita, tedy zpěváků s tamburínami. Diaz patří nejen mezi největší perkusisty posledních let, je také skvělým skladatelem, a přestože nové album nazval Muž s tamburínou, jeho skupinu tvoří bezmála patnáctka hudebníků a především jedenáctičlenná ženská sestava pandereitas s ostře řezanými hlasy dokonale zvládající umění rozbušit tamburíny.

Proslulý písničkář Aurelio Martinez neprezentuje po celém světě unikátní hudbu z Belize, malého jihoamerického státu, ačkoliv pochází z Hondurasu. Jeho kompilační album Darandi zachycuje úctyhodnou mnohaletou kariéru skvělého zpěváka, kytaristy a aktivisty.

Také každá nová deska americké písničkářky Marthy Wainwright je vždy velkou událostí. A platí to také o Goodnight City. Skladba Podívej se mi do očí je vzpomínkou na matku, skvostnou kanadskou písničkářku Kate McGarrigle, tvořící se sestrou Annou legendární duo. Ta se také na skládání podílela a ve sborech slyšíme i hlas bratra Marthy Rufuse Wainwrighta.

Spustit audio