Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – leden 2022

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V lednovém vydání uslyšíte britského folkrockera Setha Lakemana, elektroduo Montparnasse Musique, japonské dívčí trio Kuunatic a mezinárodní skupinu Monoswezi.

Zatímco někomu covidová pandemie ubrala na tvůrčí síle nebo ho zbavila iluzí, největšího srdcerváče britského folkrocku Setha Lekamana prý nakopla a umocnila jeho odhodlání vyjít z ní na konci jako muzikant připravený dát do toho s kapelou na koncertech úplně všechno. Jedenácté album Make Your Mark má tah jako lokomotiva a řídí ji hlavně mandolinista a banjista Benji Kirkpatrick a v milostné skladbě o lásce přetrvávající i po smrti Love Will Still Remain, se k Lakemanovi s houslemi přidává jeden z utajených klenotů folkové scény, písničkářka Alex Hart.

Vydavatelství Real World Petera Gabriela chytá do plachet čerstvý elektro experimentální vítr.  Dvojice producentů Montparnasse Musique postupně přišla s pěticí skladeb obhlížející terén elektronické taneční hudby z mnoha směrů a každopádně nejsyrověji co to jen jde s cílem vytěžit maximum ze spolupráce s legendárními tranzovními konžskými bestiemi Kasai Allstars, Basokin a Konono No.1. 

Kdo jsou Montparnasse Musique? Alžírský producent Nadjib Ben Bella, zodpovědný v poslední době třeba za úspěch skupiny Les Amazones d’Afrique, vkládající do projektu zkušenosti s marockou gnawou a Aero Manyelo z Jihoafrické republiky, svázaný s tamními moderními tanečními styly gqom, afrohouse a kwaito. A protože se setkali v Paříži na stanici metra Montparnasse, název nijak dál neřešili.

Některé skladby z epíčka doplnili videoklipy natáčené v ulicích Kinshasy slavným dokumentaristou Renaudem Barretem, navždy spojeným s představením skupin Staff Benda Bilili a Mbongwana Star. O pouličních umělcích konžské metropole v tomto pořadu padlo už mnoho slov a takřka vždy se pro samý úžas nacházela těžko. K videu skladby Makonda, v němž slyšíme zpěváka Menga Waku ze skupiny Konono No.1, a sledujeme tanečníky oblečené v kostýmech vyrobených z bambusu a semen rostliny mayaka, je přesto nutné dovysvětlení. Kolektiv módních návrhářů a performerů Bakoko s jedinečným důrazem na lidské tělo, v Kishase nespadl z nebe, navazuje na světoznámý konžský fenomén sapeurs – po našem dandyové – neboli hnutí Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes, uctívající jediného boha - elegantní módu. Pro sapeurs držící se hesla „ukaž mi, jak si uvážeš kravatu, a já ti řeknu, jaký jsi člověk" nejsou luxusní a extravagantní módní značky fetišem, ale druhem individuálního a politického manifestu a osobní proklamací zpochybnění obecného vnímání Afričanů ze strany Evropanů. Inspirace k originálním kostýmům Bakoko sahá až do středověkého království Kongo a představuje druh prohlášení směřující k mládeži, aby namísto konzumu a prolhaných kázání pastorů letničních církví věnovala pozornost odkazu velkých osobností konžské historie.

Monoswezi sice zní jako jméno nějaké africké královny, skutečnost je ale prostší. Název mezinárodní skupiny odkazuje k prvním písmenům zemí, odkud členové pocházejí. Takže Mosambik, Norsko, Švédsko a Zimbabwe a protože jich je pět a shodou okolností nové album je pátým v řadě, nazvali ho Shanu, což v jazyku shona znamená číslovku pět. V shona je také album nazpíváno, protože hlasem skupiny je zpěvačka a skladatelka Hope Masike ze Zimbabwe, čímž se vysvětluje ústřední nervový bod všech skladeb – zvuk drnkací skříňky mbiry. Pětice v minulosti proslula kombinací tradiční hudby ze Zimbabwe a Mosambiku se skandinávským jazzem a neměla vlastně důvod z úspěšné cesty sejít. Autor tohoto pořadu byl několikrát svědkem, jak i největší skeptici této fúze odhodili předsudky a když se netěšili z mimořádného hlasu Hope nebo v úžasu nesledovali instrumentální mistrovství, povětšinou nadšeně tančili. Změna je ale život, usoudil leader skupiny, saxofonista Hallvard Godal, a nové skladby obklopil majestátním zvukem mellotronu, kláves spojených s érou art rocku a časy, kdy se bez nich neobešli King Crimson s Pink Floyd a experimentovali s nimi Beatles.

Dosud nejdobrodružnější, a proč to neříct nahlas, nejpopovější album ve čtrnáctileté historii skupiny jazzmanům asi moc zážitků nepřinese, zato v textech Hope nezvykle přitvrdila. Sice ji nerozumíme, na obalu ale ke každé skladbě dodala vysvětlení a tak se dozvíme, že Zvorema vybízí k boji proti chamtivým a sobeckým politikům neberoucím ohled na lidi, kterým z jejich vůle vládnou. S ohledem na příklon k art rocku 60. a 70. let je příznačné, že o natočení fantastického animovaného videoklipu Kuwonererwa skupina požádala respektovaného norského komiksového tvůrce Ronalda Kabiceka.

Britský spisovatel Alan Watts kdysi prohlásil: „Snažit se definovat sám sebe je jako kousnout se do vlastních zubů.“ Na legendárního vykladače budhismu a propagátora zenu se odvolává také japonské dívčí trio Kuunatic: nežije prý nikdo s takovou představivostí, aby popsal hudbu jeho debutového alba Gate of Klüna. Trochu odvážné tvrzení, když ale Japonky dodají, že ty pohádkově zasněné písně pocházejí z fantasy planety Kuurandia, uklidníme se, jen nám chvíli vrtá hlavou, jak se na ní z Tokia dostanou, ale to není asi podstatné a také toho brzy necháme, protože hrozí, že nám uletí. Ne dívky, ale naše hlava; a navždy s představou o pohádkové hudbě. Zpátky na zem: zpěvačka a klávesistka Fumie Kikuchi má ráda psychedelii, bubenice Yuko Araki hardcore elektroniku a basistka Shoko Yoshida post punk. Těžko také mohly uniknout vlivům japonské tradiční hudby, takže doslova přefukují bambusovou flétnu kagura a unikátní dechový nástroj sheng pocházející původně z Číny. Přidejte dvorní klasickou hudbu a kněžky miko z raného šintoismu, divadlo Kabuki a védský rituál Homa a mohlo by vám být jasnější, jak zní pohádkový soundtrack z planety Kuurandia. Jo a zpěv v tamním jazyku, na ten nesmíme zapomenout, zvlášť, když ho tak málo používají a většinou šamansky ječí. Ale jinak mají zlatá srdce: po výbuchu sopky Kilauea na Havaji nám okamžitě poslaly motlitbu s kouzelnou mocí Lava Naksh. A už jen poslední informace, bez možnosti položit jakoukoliv otázku: kuu znamená finsky měsíc.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.