Nová cyklostezka propojí Opavu a Hradec nad Moravicí. Čeká se na ni už 15 let

21. červenec 2020

Čtyři obce spojily síly a výsledkem bude nové cyklotrasa na Opavsku. Propojí Opavu a sousední Hradec nad Moravicí. Stavět se začne už po prázdninách. Kvůli velkému počtu cyklistů v této oblasti to bude už druhá spojnice obou měst.

Prvním a na dlouhou dobu jediným úsekem této trasy byla část z Opavy do Otic. I tak to byla výrazná pomoc, spousty cyklistů se už nemusely proplétat pěšinami v poli, řekl před lety tehdejší náměstek opavského primátora Dalibor Halátek (Změna pro Opavu).

„Z Otic už je přeci jen mnohem jednodušší dostat se na Otickou sopku, do slavkovského lesíka a podobně, takže to umožní všem vydat se do přírody nejen autem, ale i na kole nebo pěšky,“ uvedl.

Právě opavský magistrát se chopil iniciativy, a protože trasa povede přes čtyři obce, bylo nutné sednout k jednomu stolu. „Chtěli jsme, aby se záležitost dotáhla. Proto jsme se se starosty Hradce, Otic a Branky domluvili, že tu společnou cyklostezku dotáhneme,“ dodal později opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Práce začnou v září

Nakonec se ale hlavní radnicí stala v rámci tohoto projektu ta v Hradci nad Moravicí, potvrdil tamní starosta Patrik Orlík (nez.). Výsledkem je už podepsaná smlouva se stavbaři. Práce začnou 7. září.

„Jsem rád, že po 15 letech se nám podaří zdárně dovést do konce výstavbu cyklistické stezky Otice – Hradec nad Moravicí. Je to vlastně pokračování již hotové etapy z Opavy do Otic,“ upřesnil starosta s tím, že přispěly svým dílem všechny čtyři obce.

Kvůli velkému zájmu cyklistů o cestování právě mezi Opavou a Hradcem to bude už druhá možná trasa. Její dokončení se ale trochu zpozdí kvůli pracím na polích, a to v Oticích a Brance. Takže hotovo bude podle smlouvy v polovině příštího roku.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související