Nové album Slávka Janouška ukazuje, jak košatá je česká řeč

17. září 2021

Slávek Janoušek, legendární písničkář, folkař a výtečný textař, který radí mladým adeptům nelehkého řemesla skladatelského, vydal novou desku. A světe div se, tentokrát nechal svou literární múzu spát.

Všechny texty Slávkova nového alba Učitel Žáčkovi, Žáček učiteli, totiž napsal básník Jiří Žáček. Jeden z nejoblíbenějších českých básníků už čtyř desetiletí nesvěří své básně jen tak kdekomu. Ale z nahrávky je vidno a slyšno, že si pánové velmi dobře rozumí. Janoušek si navíc na nahrávku přizval řadu šikovných  hostů, kteří okořenili výsledný zvuk.

Čtěte také

Nahrávka je veselá, nespoutaná, má nadhled a ukazuje, jak košatá je česká řeč. Žáčkova poezie má potenciál oslovit dětského posluchače, ale i dospělého, je totiž mazaná a nedává nic zadarmo. Cítí báječně melodičnost našeho českého jazyka a Janoušek ji dokázal podchytit přiléhavou a snadno zapamatovatelnou hudbou.

Album může fungovat jako báječný společník do nepohody, ale potěší určitě i děti ve škole. Není s ním totiž nuda.

Z alba Slávka Janouška a Jiřího Žáčka vybíráme písničku s názvem Maloměsto. Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související