Nové kopřivnické centrum pro bezdomovce je plně vytíženo

9. únor 2010

Plně vytížené je v těchto dnech nové denní centrum Racek pro lidi bez domova v Kopřivnici. Zařízení podobného typu zatím na Novojičínsku chybělo. Teď funguje v přízemí bývalé školy a má umožnit lidem bez domova trávit pod střechou také den.

Bezdomovci se v centru můžou vykoupat nebo si vyprat, za čtyři koruny dostanou polévku, nebo si tady mohou sami uvařit. Centrum pravidelně využívá například dvaačtyřicetiletý Zdeno Bubenčík, který se na ulici ocitl poté, když jeho otec přišel o byt. Na centru se mu líbí hlavně možnost být pod střechou i ve dne. "Můžeme tady posedět a nemusíme být v tom mraze, co je venku. Je dobré, že si můžeme dát čaj, kávu a občas si tady i uvařit svoje jídlo," říká.

O lidi bez domova se v centru Racek stará sociální pracovnice Jitka Bunčková. A jak vypadá takový běžný den? "Klienti přijdou o půl deváté, někteří chodí už dříve. Uvaří si kávu, posnídají, někteří si čtou noviny, jiní se nějakou dobu dívají na televizi. Máme rozpis na sprchy a na pračku, protože klientů je hodně. Někteří potřebují poradit, takže poskytujeme i základní poradenství," popisuje pracovnice.

Za první měsíc provozu zařízení denně navštívilo v průměru dvacet lidí. Během února se jejich počet dále zvyšuje. "To, co mě překvapilo, je, že lidí, kteří využili tu službu alespoň jednou, je 75. My jsme v roce 2009 dělali takový průzkum mapování situace bezdomovectví v Kopřivnici a napočítali jsme 49 lidí. Momentálně tady máme 75 lidí, takže služba je využívaná," potvrdil vedoucí centra Michal Raška.

Roční náklady na provoz centra jsou zhruba 1,1 milionu korun. Provozuje ho občanské sdružení Máš čas. Po dvouletém zkušebním provozu služby se bude rozhodovat o její další budoucnosti.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu