Novelu, která umožní trestat kupčení s hlasy, v Těšíně vítají

7. září 2011
Zprávy , Zprávy

V Českém Těšíně vítají novelu, která umožní trestat kupčení s hlasy. Právě masivní uplácení voličů provázelo poslední komunální volby v tomto příhraničním městě. Novelu trestního zákoníku schválili poslanci a míří do Senátu.

Zákonodárci tak reagovali na poslední komunální volby, kdy v Krupce na Teplicku a v Českém Těšíně dostávali lidé peníze za svůj hlas. Volby se musely opakovat, ale organizátoři masivního kupování hlasů postihu unikli. Dosavadní legislativa jejich potrestání jednoznačně neumožnila.

V Českém Těšíně se kvůli kupčení s hlasy dokonce sepisovala petice. Lidé žádali změnu zákonů, aby ti, kteří kupčení s hlasy organizují, byli potrestáni. „Zneužívat k tomu alkoholiky a bezdomovce, že jim dají tisícovku... Peníze mají tak velkou moc,“ řekla nám po zmanipulovaných volbách obyvatelka Českého Těšína. „Podplácení při volbách by mělo být trestným činem. Kupčení s hlasy zajisté není správné,“ dodal tehdy mladší muž.

Kupčení s hlasy navrhli poslanci vládní koalice explicitně trestat jako porušení volebních pravidel, neboť podle platného zákona jej lze ale těžko postihnout. Podle novely by za kupčení s hlasy hrozilo vězení od půl roku do tří let.

autor: ada
Spustit audio