Novojičínský soud hledá místnost pro proces v kauze Studénka

11. únor 2011

Justice hledá místnost, ve které by se mohl odehrát ostře sledovaný proces v kauze vlakového neštěstí ve Studénce. Český rozhlas Ostrava zjistil, že novojičínský soud nemá dostatečně velkou jednací síň, do které by se všichni svědci, obžalovaní a advokáti vešli.

Pozůstalí po mrtvých i pasažéři z mezinárodního vlaku Comenius, který 8. srpna 2008 ve vysoké rychlosti narazil do zřícené mostní konstrukce, stále čekají, kdy začne proces s desítkou obžalovaných.

„Ani jedna z dvanácti jednacích síní, kterými náš soud disponuje, nemá takové parametry, aby v ní mohla být tato věc projednána v hlavním líčení,“ popisuje předseda Okresního soudu v Novém Jičíně Jiří Hanzelka.

Předseda soudu teď zoufale hledá dost velkou místnost, kde by se stovka poškozených, svědci, obžalovaní, advokáti a veřejnost vešli. Uvažuje o nějaké hale přímo v Novém Jičíně, nebo Dělnickém domě ve Studénce, případně o jednací síni v budově krajského soudu.

Resort má pro podobné kauzy finanční rezervy

Novojičínský soud přitom kauza Studénka zasáhne i finančně. Poslání předvolánek případné nájmy velkých budov nebudou levné. Náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer ujišťuje, že pro takové kauzy, jako je Studénka, rezervy jsou.

„Rozpočet ministerstva počítá s tím, že několik málo takovýchto událostí v roce může nastat, že samozřejmě jsme na to připraveni reagovat,“ uvedl.

Pokud soud najde dost velkou místnost, může proces začít už v dubnu.

Nehoda se stala 8. srpna 2008, kdy na železniční trať ve Studénce spadl rekonstruovaný silniční most. Do jeho trosek vzápětí narazil mezinárodní rychlík Comenius. Na místě zahynulo šest lidí, další dva později v nemocnici. Dalších 95 cestujících utrpělo zranění a celková škoda přesáhla 177 milionů korun.

Na lavici obžalovaných usedne deset pracovníků z řad dělníků i manažerů stavebních firem. Obžalováni jsou tři pracovníci společnosti ODS - Dopravní stavby Ostrava, pět zaměstnanců firmy Bögl & Krýsl, pracovník Správy silnic Moravskoslezského kraje a osoba samostatně výdělečně činná, která pracovala pro subdodavatele.

 

 

 

 

 

 

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu