Nový Jičín chce zabránit zrušení povodní poničené trati

10. červenec 2009

Vedení Nového Jičína odmítá zrušení povodní poškozené železniční trati z Nového Jičína přes Hostašovice do Valašského Meziříčí. Radnice také požaduje urychlené obnovení provozu, protože tuto trať přes nízkou vytíženost považuje za strategickou. Odhady nákladů na opravu se pohybují okolo sta milionů korun.

Nový Jičín se obává, že kdyby trať nyní zanikla, už nebude znovu zbudována. Proto rada města a zastupitelé vydali stanovisko, ve kterém jsou proti jejímu zrušení. "Stanovisko bylo vydáno z toho důvodu, že úvahy o zrušení trati rychle nabývaly konkrétních rozměrů. A zatím nás nikdo neoslovil s tím, že by s námi chtěl jednat," potvrzuje novojičínský starosta Ivan Týle.

Situací se zabývá i vedení Moravskoslezského kraje. "Budeme respektovat názor obcí. Jestliže se rozhodnou a dospějí k závěru, že tu železnici chtějí v podstatě za každou cenu, tak to budeme respektovat. Pokud nebudou tlačit na obnovu této železnice, pak jsme připraveni posílit jiné dopravní spoje, aby byla dopravní obslužnost zajištěna," říká hejtman Jaroslav Palas.

Pavel Halla ze Správy železniční dopravní cesty potvrzuje, že zrušení trati je jednou z variant. "Různé úvahy o rentabilnosti nebo vůbec smyslu té opravy jsou. A to z toho důvodu, že na ten krátký úsek je zatím podle předběžných odhadů potřeba 90 až 100 milionů korun. Konečným výsledkem ale musí být jednání krajských zastupitelů, zástupců samospráv. Kraj se ale musí vyjádřit, jestli má i nadále zájem na provozování této trati."

Oficiální jednání kraje s jednotlivými samosprávami, které musejí vydat stanoviska schválená zastupitelstvy, může trvat až půl roku.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu