Nový trend v rodinách? Sotva plnoleté děti týrají své rodiče

7. leden 2012
Zprávy , Zprávy

Čerstvě plnoleté děti stále častěji týrají své rodiče, se kterými bydlí. Nový trend v kriminalitě na Ostravsku odhalily statistiky Intervenčního centra, které řeší domácí násilí. V loňském roce museli policisté v regionu vykázat 16 takových agresorů.

Typická oběť domácího násilí? Žena, kterou terorizuje za zdmi domova její muž. „Pořád žít s tím pocitem co zase bude, jdu později – co zase bude dělat. Jestli bude křičet nebo třískat či něco rozbíjet,“ popisuje hrůzné zážitky dvaapadesátiletá paní Hana.

Jenže v regionu, se nově objevily i úplně jiné případy. Agresorem jsou mladí lidé, kteří žijí s rodiči. Sociologové používají termín mamahotel. Profil mladého tyrana? Nepracuje, je závislý na drogách a často trpí duševní poruchou.

„Jak je možné, že vlastně dospělá čtyřicetiletá žena je schopna toto snášet od devatenáctileté dcery, která tedy je duševně nemocná a která je pod vlivem drog? Dá se předpokládat, že to nebude žádná asi silnější postava, která by vládla silou, ale ona popisovala, že ji tahala za vlasy po celém bytě, ohrožovala nožem a házela po ní popelníky. Tahala ji po zemi, šlapala jí na břicho a na záda, dva dny ji držela zamčenou v bytě,“ líčí konkrétní případ z praxe Lucie Paprsteinová z ostravského Intervenčního centra.

Takových případů se loni objevilo šestnáct. Ostravských policejní ředitel Tomáš Landsfeld se zatím zdráhá označit to jako trend. „S tím je potřeba dále pracovat, sledovat, jestli se jedná o trend nebo o nahodilý shluk případů, který se prostě objevil,“ říká.

Nejvíce vykázaných agresorů hlásí Ostrava. Loni policisté vystěhovali z bytů 48 násilníků.

autor: ada
Spustit audio